duminică, 30 mai 2010

Miercuri, 2 iunie 2010 - 357 - "Scurt șoc" - medalion FATIH AKIN

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 2 IUNIE 2010 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion FATIH AKIN:

"SCURT ȘOC"
("Kurz und schmerzlos", 1998 - color - 100 minute)
*subtitrare în engleză


CENTRUL CULTURAL GERMAN este partenerul Clubului Cinefililor luna aceasta în prezentarea și pregătirea medalionului dedicat regizorului FATIH AKIN. Le mulțumim pentru inițiativă și pentru seriozitatea de care dau dovadă în pregătirea evenimentelor!


Fiind un nonconformist, Fatih Akin a adus o direcție nouă în cinematografia germană, diferită de Rainer Fassbinder și Volker Schlondorff, dar provocatoere precum precum cea a lui Werner Herzog. Fatih Akin este născut în Germania într-o famile de imigranți turci și, după ce a absolvit Colegiul de Arte vizuale din Hamburg, a devenit cunoscut publicului prin Kurz und schmerzlos, primind și premii la festivalurile de profil, printre care și la Festivalul Internațional de la Locarno.
Filmul Kurz und schmerzlos prezintă viața a trei prieteni (un turc, un sârb și un grec) care formau o bandă de cartier în Altona, un district din Hamburg. Când Gabriel (turcul) iese din închisoare, este pregătit să își refacă viața și să o ia de la capăt, dar lucrurile nu sunt așa de simplu de realizat cum și-ar dori el.

Vă așteptăm în Copou la un film cu adrenalină,
Echipa Clubul Cinefililor.

duminică, 23 mai 2010

Miercuri, 26 mai 2010 - 356 - "Lecții de iubire"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 26 MAI 2010 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion BO WIDERBERG:

"LECȚII DE IUBIRE"
("Lust och fagring stor", 1999 - color - 130 minute)
*subtitrare în engleză

(Stig (Johan Widerberg) și Viola (Marika Lagerkrantz) prinși într-o țesătură foarte fragilă)


Școală, creștere, inițiere, sfidarea unor limite și urmărirea instinctelor la pubertate, emoții formate sau în curs de formare: relații umane aflate la granița războiului cu identitatea celor implicați - aceaste elemente alcătuiesc tematica filmului, dar ele se multiplică pe parcurs!
Stig, un băiat de 15 ani, se îndrăgostește de profesoara lui. Se poate întâmpla oricui, dar...profesoara îi răspunde și ițele se încâlcesc în această poveste ce vrea să descoase conflicte, însingurări, pasiuni, lecții de viață pe un fundal muzical din Brahms, Handel, Bach, Mahler, Tchaikovski. Regizorul a apelat la propriul său fiu, Johan Widerberg, pentru rolul principal din acest film nominalizat la Oscar.
Apar criza cuplului căsătorit și fără copii, tensiunea lipselor de perspectivă, îndrăzneala de a trece dincolo de imediat, orgoliile personale, dimensiunea sexuală a relațiilor și cum doi oameni se pot apropia și îndepărta unul de altul atunci când egosimul stăpânește iremediabil.

Vă așteptăm la ultimul film din cariera lui Bo Widerberg,
Echipa Clubul Cinefililor.

marți, 18 mai 2010

Autograful lui Tudor Giurgiu pentru Clubul Cinefililor

Au fost Serile Filmului Românesc! Au și trecut! Cu un interes mare, dar nu știu cât de credibil. Tind să cred că fenomenul de "moca" (iertat fie-mi limbajul!), de "gratis", este intens și în rândul cinefililor, iar românul este tot român. Până la urmă, e bine că a venit lumea la filme, dar ar fi fost excelent dacă ar fi existat interes REAL și pentru regizori, căci la Igor Cobileanski au rămas 15 oameni la final, pentru discuții, după ce sala a fost plină în timpul proiecțiilor. Ce se mai poate zice decât că...ăștia suntem!

Colegul nostru, Octavian Stoica a fost sârguincios și a participat la conferința de presă ținută de regizorul Tudor Giurgiu, pe 12 mai, înainte de filmul Legături bolnăvicioase. La final ne-a transmis un mesaj pe un program:


Un alt cinefil activ de-al nostru, Bogdan Irimia, ne-a transmis o informație și un link de categoria "ca pâinea caldă": http://cinemaromanesc.blogspot.com/. Puteți vedea filmele românești din catalogul inclus pe blog sau vă puteți informa ca niște adevărați cinefili! Îi mulțumesc lui Bogdan pentru informația aceasta prețioasă! Voi pune link-ul și în blog-roll pentru a avea acces mult mai ușor la el!

Daniela Abageru.

duminică, 16 mai 2010

Miercuri, 19 mai 2010 - 355 - "Elvira Madigan"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 19 MAI 2010 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion BO WIDERBERG:

"ELVIRA MADIGAN"
("Elvira Madigan", 1967 - color - 91 minute)
*subtitrare în engleză

(Pia Degermark în rolul Elvirei Madigan)


Tragism. Poveste de dragoste. Pe scurt!
Dar scurtăturile nu spun niciodată esențialul, așa că voi detalia precizând că filmul spune povestea unei femei îndrăgostită de un bărbat căsătorit, cu doi copii, care a părăsit armata. Sentimentul este reciproc, dar, ca de multe ori, nu este suficient pentru ca finalul să fie cel visat de cei doi. Piedici? Atât exterioare, dar și interioare!
Ce este seducător în acest film este maniera de expunere a gesturilor, modul în care cei doi își construiesc și își împărtășesc intimitatea pe fundalul naturii! Multă simplitate și firesc!

Și ca să îi credeți pe criticii avizați:

"În setea lor de comparaţii exclusiviste, criticii l-au catalogat pentru totdeauna pe Bo Widerberg ca opus al marelui său compatriot Ingmar Bergman. Dacă autorul Personei este metafizicul înveşmântat, W. ar fi realistul fără teamă şi reproş, opera sa apărând dintr-o dată ca o replică monolitică dată unui maestru rătăcit. Cât de intolerantă e afirmaţia (faţă de amândoi) se poate constata nu alăturând Fragii sălbatici cu Adalen, ci un film „realist” al lui Bergman - Monica, să spunem - cu acest tremurător şi nepământean Elvira Madigan.

Iată un film de dragoste infinită; poate - alături de Romeo şi Julieta al lui Zeffirelli - cel mai frumos pe care l-am văzut în anii '60. O poveste, o foarte banală poveste de iubire, de iubire condamnată. Un film care arde frumos şi implacabil ca o lumânare. Lumina creşte limpede şi înaltă, apoi atinge apogeul şi scade încet, pâlpâind, paralel cu soarta protagoniştilor - locotenentul şi dansatoarea sa, înlănţuiţi în cuplul impasibil, damnat, la început optimişti şi nepăsători, mai târziu încăpăţânaţi şi sfidători, în sfârşit ezitanţi şi sinucigaşi. Societatea aproape că nu apare, ea se insinuează în puritatea uitată de sine a celor doi numai ca o voce, mustrătoarea şi egoista voce a „tatălui din Traviata” care aminteşte fetei pe cine a răpit. În rest, o lume de nimicuri sublime transformate în mari evenimente lucide: bărbieritul, goana prin ierburi, descoperirea sperietorii, citirea hărţii mâinii, mersul pe bicicletă, totul sfârşind de fiecare dată în zeci, în sute de sărutări, în ciript de păsări şi ţârâit de greier.

De ce nu sfârşeşte în idilism şi dulcegărie o asemenea înscenare? În primul rând pentru că W. filmează totul cu o cruzime a spontaneităţii absolute, totul este la el delimitat, chiar şi nehotărârea în suferinţă, chiar şi firul de iarbă în care vede un univers de posibile noi miracole. În al doilea rând, pentru că filmul urmează o dialectică - predestinată, aş zice - a iubirii, în cadrul căreia singurul lucru care contează este că aceasta a reuşit să existe, cu fericirile şi umbrele ei. Ştim de la început că eroii vor muri, şi totuşi nu aşteptăm cu spaimă finalul, pentru că fără moarte povestea lor s-ar desacraliza, aşa cum fără iarnă primăvara n-ar face decât să strălucească, fără relief. În al treilea rând, filmul este echilibrat pentru că are o structură de canon: el a fost construit direct pe melodiile mozartiene, care nu vorbesc niciodată zadarnic chiar şi atunci când se reiau şi se repetă la infinit. Este sublimul sadism la care regizorul recurge: de a pune suferinţa tragică din imagine pe armoniile serafice ale Concertului 21.
De altfel, întregul film, cu perfecţiunea sa formală, cu beţia lui de verde şi galben, este ca o ripostă la indiferenţa lumii faţă de pasiune; cu cât vrea să pedepsească mai puternic răceala societăţii, cu atât W. îmbracă puritatea damnaţilor săi în voaluri mai frumoase, mai infailibile."
Romulus Rusan, „Filmar”, Ed. Eminescu, Bucureşti, 1984, pag. 203-204

Vă așteptăm în Copou, Echipa Clubul Cinefililor.

joi, 13 mai 2010

CineMaraton ȘCOALA VIEȚII - 14/15 mai 2010 (vineri spre sâmbătă) - de la ora 21.30 la 05.40

În cadrul FESTUDIS, LIGA STUDENTILOR DE LA GEOGRAFIE ȘI GEOLOGIE (în colaborare cu Clubul Cinefililor) organizează un maraton de filme pe tema inițierii în viața, a trecerii de la o etapă la alta, bifată prin diferite tipuri de probe inițiatice, exact ca în bildungsromane (scrieri literare ce se referă la etapele acestea). Programul este următorul:

1. de la ora 21.30:
François Truffaut: 400 de lovituri
("Les quatre cents coups", 1959, alb/negru, 100 min.; franceză/engleză, subtitrare în română)


2. de la ora 23.40:
Peter Bogdanovich: Ultimul spectacol cinematografic
("The Last Picture Show", 1971, alb/negru, 120 min.; engleză, subtitrare în română)


3. de la ora 02.00:
Paolo şi Vittorio Taviani: Padre padrone
(1977, color, 114 min.; italiană/sardă, subtitrare în română)


4. de la ora 04.10:
Isao Takahata: Mormântul licuricilor
("Hotaru no haka", 1988, color, 90 min., japoneză, subtitrare în română)


Responsabil cu organizarea: Stoica Octavian-Daniel

duminică, 9 mai 2010

Miercuri, 12 mai 2010 - 350 -"Un Sfârșit" - medalion regizorul suedez Bo Widerberg


Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 12 MAI 2010 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion BO WIDERBERG:

"UN SFÂRȘIT"
("Kvarteret Korpen", 1963 - alb/negru - 95 minute)
*subtitrare în engleză

(regizorul Bo Widerberg)

(scenă din filmul nominalizat la Oscar în 1963, Kvarteret Korpen)

Cinematografia suedeză. Surprinzătoarea cinematografie suedeză! După Ingmar Bergman este foarte dificil să mai scrii vreo pagină importantă în istoria cu imagini pe ecran, dar spiritul suedez nu și-a epuizat resursele creative după apogeul-fenomen numit Bergman. Regizorul de luna aceasta, BO WIDERBERG, ne demosntrează acest fapt în 3 filme:

12 mai 2010 - Un sfârșit - 1963
19 mai 2010 - Elvira Madigan - 1967
26 mai 2010 - Lecții de iubire - 1995

Kvarteret Korpen vă propune povestea unui tânăr care vrea să devină scriitor și încearcă să se încadreze în realitatea sa interioară și să își publice cartea. Atunci când se ivește o posibilitate, merge către ea, dar va fi dezamăgit de rezultat. Ce va face? Va continua sau va renunța?

Vă așteptăm la un periplu prin lumea suedeză,
Echipa Clubul Cinefililor.

Serile Filmului Românesc - 12, 13, 14 mai 2010 - intrarea liberă la Cinema Victoria


ASJ (Asociația Studenților Jurnaliști) din Iași propune în luna mai, timp de trei zile, o lista cu câteva filme care au creat vâlvă în industria cinematografică.
L-am întrebat pe Andrei Giurgia, președintele ASJ care-i motivul pentru care organizeaza un asemenea proiect și de ce taman în Iași. Răspunsul a fost oarecum previzibil, dar sincer:
"Evenimentul acesta l-am organizat din două motive. Unul este legat de faptul că dorim să demonstrăm că se pot realiza evenimente mari și în alte orașe decât Bucureștiul, iar a doua parte ce vrem s-o atingem este să scoatem studentul la film românesc, având în vedere că în ultimii zece ani cinematografia românească a cunoscut o creștere și asta o arată premiile câștigate la festivalurile internaționale. Este un eveniment făcut de studenți pentru studenți, dar și pentru pasionații de film."
"Serile filmului românesc" vor avea loc pe 12, 13 si 14 mai la Cinematograful Victoria unde vor fi difuzate de la ora 19 următoarele scurt și lung metraje:

12 mai - "Legături bolnăvicioase" (2006), invitat special: regizorul Tudor Giurgiu
13 mai - "Eu când vreau să fluier, fluier" (2010) invitat special: regizorul Florin Serban
14 mai - "Când se stinge lumina", "Plictis și Inspirație", "Sașa, Grișa și Ion" și"Tache" (2009), invitat special: regizorul Igor Cobileanski

Tot în cadrul acestui eveniment organizatorii au pregătit o serie de scurt metraje realizate de studenții de la Departamentul de Jurnalism și Știintele Comunicării, sub îndrumarea profesorului Alexandru Condurache. Pe lângă discuțiile libere cu regizorii de la care puteți afla tot soiul de detalii referitoare la propriile producții, aceștia vor oferi și premii.
Intrarea este liberă! Ne vedem la film!
Oana Filip - sursa www.altiasi.ro (http://www.altiasi.ro/film/serile-filmului-romanesc)

duminică, 2 mai 2010

Miercuri, 5 mai NU ESTE FILM LA CLUBUL CINEFILILOR!

Vom face pauză miercurea aceasta deoarece Sala Diotima este ocupată cu proiecția unui film documentar de la ora 19.00, în cadrul săptămânii FAIR TRADE.


În fiecare an, în a doua zi de sâmbătă a lunii mai este Ziua Internaţională Fair Trade, anul acesta sărbătorindu-se pe 8 mai. Asociaţia Mai Bine organizează o săptămână de evenimente dedicate mișcării Fair Trade (Comerț Echitabil) și consumului local, cu respect față de oameni și față de mediu.

Vei putea participa la workshop-uri de Cultură Civică Contemporană (3 și 4 mai, între orele 4 – 7 pm, Acaju Café) unde vei afla cum, prin schimbarea tendinţelor de consum, poţi contribui la schimbări pozitive în economia locală. Toți participanții vor primi cadouri ecologice şi diplome de participare!
Numărul locurilor disponibile este de 30, iar rezervările se fac în ordinea înscrierilor.

Pentru înscrieri trimiteţi un email la adresa mihaela.girleanu@maibine.eu cu titlul "Workshop Cultură Civică Contemporană"; în textul emailului precizaţi numele şi prenumele, date de contact (telefon şi adresă de email), ocupaţia (în cazul studenţilor, precizaţi facultatea sau specializarea ), motivaţia şi aşteptările.

- pe 5, 6 și 7 mai se vor difuza filme documentare urmate de discuții, la care poți câștiga produse certificate Fairtrade și ecologice (Casa de Cultură Mihai Ursachi, 7 pm.);

- pe 8 mai – Ziua Internațională Fair Trade 2010 – te invităm la un concert special Beat the Drums for Fair Trade, la care te încurajăm să vii cu instrumente alternative și să le folosești împreună cu ceilalți participanți pentru un adevărat jam-session (Parcul Voievozilor, 6 pm.);

- pe 8 și pe 9 mai ai ocazia să susții meșteri autohtoni și artiști handmade la Târgul Fair Trade (str. Lăpușneanu).

Ne vedem miercuri, pe 12 mai 2010, tot în Copou, tot în Sala Diotima.

Daniela Abageru.