vineri, 23 iulie 2010

CineMaraton SPORT ÎN FILM - 31 iulie/1 august 2010 (sâmbătă spre duminică) - de la ora 21.00 la 05.30

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi 4 filme în cadrul CineMaratonului SPORT ÎN FILM sâmbătă spre duminică, 31 iulie/ 1 august 2010:

1. de la ora 21.00:
Robert Rossen: The Hustler
("The Hustler", 1961, alb/negru, 134 minute; subtitrare în română)


2. de la ora 23.30:


Martin Scorsese: Taurul Dezlănțuit
("Raging Bull", 1980, alb/negru, 123 minute; subtitrare în română)


3. de la ora 01.45:
Carlos Cuaron: Rudo și Cursi
("Rudo y Cursi", 2008, color, 104 minute; subtitrare în engleză)


4. de la ora 03.45:

Tony Richardson: Singurătatea alergătorului de cursă lungă
("The loneliness of the long distance runner", 1962, alb/negru, 104 minute; subtitrare în română)


Organizator: Bogdan Monoran

joi, 22 iulie 2010

Miercuri, 28 iulie 2010 - 365 - "Blestemul Crizantemei Galbene"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 28 IULIE 2010 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion ZHANG YIMOU:

"BLESTEMUL CRIZANTEMEI GALBENE"
("Man cheng jin dai huang jin jia", 2006 - color - 114 minute)
*subtitrare în română

(Chow Yun-Fat și Gong Li
în rolul împăratului Ping și al împărătesei Phoenix)

(împărăteasa și cele două ipostaze antonimice:
dimensiunea regală și cea umană)


Vom încheia medalionul dedicat lui Zhang Yimou cu un film ce se axează pe secrete, pe trădare și pe somptuozitatea unei lumi încorsetate în aparențe care ascund adevăratele suferințe umane.

Filmul se dorește a fi o ecranizare a piesei de teatru Furtuna, scrisă de Cao Yu în 1934, în care acțiunea este plasată în timpul festivalului Chong Yang, perioadă marcată de prezența abundentă a crizantemelor. Familia regală este dominată de falsitate: regele o îmbolnăvește pe regină pentru a o ține sub control, aceasta are o relație cu fiul ei vitreg, care la rândul lui vrea să scape de toate secretele printr-un refugiu într-o altă iubire. Încâlceala de interese politice, gelozia, trădarea duc la crearea unui efect delirant: oamenii suferă pe tăcute până la un moment dat și apoi izbucnesc prin căi total imprevizibile.

Demarcația dintre tragedie și comedie neagră devine foarte subțire și lecția măstilor care cad una câte una este plătită scump prin vieți irosite în timp sau curmate. Deznodământul aduce în față doar perdanți cu orgolii sfărâmate și un ocean de crizanteme galbene pătate de sânge.

Vă așteptăm la un ultim film chinez,
Echipa Clubul Cinefililor.

miercuri, 14 iulie 2010

Miercuri, 21 iulie 2010 - 364 - "Casa Pumnalelor Zburătoare"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 21 IULIE 2010 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion ZHANG YIMOU:

"CASA PUMNALELOR ZBURĂTOARE"
("Shi mian mai fu", 2004 - color - 118 minute)
*subtitrare în română

(Ziyi Zhang în rolul lui Xiao Mei)

(Takeshi Kaneshiro în rolul lui Jin)

Zhang Yimou ne duce de data aceasta în anul 859, era noastra, în timpul dinastiei Tang, una dintre cele mai luminate ale istoriei Chinei, care acum însă se află în declin. Împăratul este incompetent, iar guvernul, corupt. Una dintre multele armate rebele este o alianță secretă numită Casa Pumnalelor Zburătoare, o armată care operează în mod misterios, furând de la bogați și dând celor săraci. Doi căpitani ai Poliției (Andy Lau/Takeshi Kaneshiro) sunt însărcinați să-l captureze pe șeful acestor grupări... Cam atâtea detalii de fir epic sunt suficiente prentru stârnirea interesului!

Acest film este încadrabil, ca și în cazul "Eroul", într-o ramură a filmelor de tip wuxia, care presupun un tip de ficțiune asociată legendelor antice chinezești și artelor marțiale. Accentul nu se pune pe aceste două aspecte, ci pe dragostea dintre cele două personaje principale, aflate inițial în tabere opuse. Puse în situații ce presupun alegeri și confruntări de consecințe, Xiao și Jin descoperă că sentimentele lor transcend conflictul de interese, dezideratele politice ale vremii, justețea morală sau prieteniile bazate pe recunoștință.

Desigur, cuvintele acestea v-ar putea induce în eroare să credeți că vă propun un "siropel" romanțios și exagerat, dar nu e deloc așa. Personajele sunt puternice, evoluează credibil unul către celălalt, nota cromatică puternică rămâne amprenta regizorului Yimou, la fel și construirea atmosferei sau intrarea abruptă (tehnică împrumutată din dramaturgie) în acțiune.

Efecte speciale? Sunt! Dar filmul nu se reduce la ele, căci sunt folosite ca mijloc, nu devin scop în sine. Mai bine sunt de reținut: faptul că actrița Ziyi Zhang a petrecut 2 luni de zile cu o fată oarbă, în vârstă de 12 ani, care și-a pierdut vederea din pricina unei tumori cerebrale, detaliile de cinematografie (a fost nominalizat la Oscar pentru acest aspect), de costume, de mise-en-scene atât în plan extins (luptele din pădurea de bambus sau de pe câmp), cât și în plan restrâns (dansul ecoului). Un film cu același impact vizual ca "Eroul", dar cu un alt tip de poetică.

Vă așteptăm în Copou în număr tot mare (la ultimul film am fost 75 de cinefili),
Echipa Clubul Cinefililor.

***Gânduri cinefile de departe - Ștefan Panțiru:

"Cu oarecare întârziere (și cu posibilitatea de a repeta ceva discutat la club): se pare că "DRUMUL SPRE CASĂ" ("Wo de fu qin mu qin", 1999) - primul film din cadrul medalionului Zhang Yimou a fost dedicat lui Abbas Kiarostami și a fost influențat de "GUSTUL DE CIREŞE" (“Ta'm e guilass", 1997) pe care l-am putut vedea toamna trecută la club.

Legătura mi se pare cu atât mai surprinzătoare cu cât Kiarostami pleda pentru filme ne-emoționale în care spectatorul să poată asimila problematica filmului fără să fie "furat" de sentimente (dacă îmi amintesc bine din documentarul prezentat atunci - On the road with Kiarostami), pe când filmele lui Yimou tind să fie, dimpotrivă, foarte lirice.

Datorită structurii ("narațiunea în ramă" - personajul feminin ajuns la bătrânețe / povestea de iubire din tinerețe) și a romantismului care domină povestea aș fi văzut mai degrabă o influență din Titanic (mai ales fiindcă era o referință explicită în posterul care e clar vizibil la un moment dat.

Din păcate însă nu am reușit să găsesc articole / interviuri care să susțină vreuna din legăturile sugerate mai sus. Poate altcineva are mai multe detalii?

Până atunci...mă pregătesc pentru filmul de diseară (cu două ore întârziere din cauza fusului orar) :)"

sâmbătă, 10 iulie 2010

Miercuri, 14 iulie 2010 - 363 - "Aprindeți lanternele roșii"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 14 IULIE 2010 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion ZHANG YIMOU:

"APRINDEȚI LANTERNELE ROȘII"
("Da hong deng long gao gao", 1991 - color - 125 minute)
*subtitrare în română

(actrița Gong Li - o descoperire a regizorului Zhang Yimou, care apar frecvent în filmele sale)


Songlian, o fată de 19 ani, este foțată de mama sa vitregă să se căsătorească, deoarece tatăl ei a murit și, în consecință, ea nu își mai poate continua studiile la universitate. Tânăra va deveni a patra soție a unui om bogat și va pătrunde într-o lume închisă, puternic ritualizată, în care identitatea și dorința proprie nu sunt lăsate să respire liber. În fiecare noapte, soțul alege unde va dormi și cu care din cele 4 soții și anunță acest lucru prin aprinderea lanternelor roșii la casa celei alese. Invidia apare inevitabil, o competiție se insinuează între cele patru și slăbiciuni umane sunt scoase pe nesimțite la suprafață.

Filmul aruncă o ocheadă în interiorul unor ritualuri vechi ce fac presiune asupra spiritului uman: în lumea actuală aceste tradiții nu mai au relevanță, dar în China este încă o adevărată problemă deschiderea educației pentru femei, întrucât multe familii sărace au ca opțiune pentru fiice căsătoria. Fie că există o lungime de undă spre lumea actuală, fie că nu, filmul analizează relația dintre bărbați și femei din punct de vedere al interacțiunii umane și sunt multe aspecte subtile inserate (spre exemplu, bărbatul nu apare frontal niciodată, ci doar prin voce sau spate, cele expuse fiind femeile).

Zhang Yimou concentrează tensiunea în filmele sale asupra femeilor, fiind interesat de transmiterea ritualurilor, culturii, prin ochii lor și nu putem decât să vă invităm în Copou să vedeți cum reușește,

Echipa Clubul Cinefililor.

sâmbătă, 3 iulie 2010

Miercuri, 7 iulie 2010 - 362 - "Eroul"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 7 IULIE 2010 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion ZHANG YIMOU:

"EROUL"
("Ying Xiong", 2002 - color - 100 minute)
*subtitrare în română

Fiind un film deosebit la nivel vizual, vă propun să vă "înfruptați" în avans din această calitate:


"Eroul este o poveste despre iubire, înșelăciune, răzbunare și, mai presus de toate, despre onoare. Acțiunea filmului este bazată pe legenda tentativei luiJing Ke de a-l ucide pe regele Qin (227 î.Hr). Aceasta debutează în China Antică, atunci când Regele Qin-ului pornește o amplă campanie sângeroasă de expansiune. Devine, însă, ținta asasinilor Cer, Zăpadă Zburătoare și Sabie Ruptă." - cam așa este prezentat succint acest film nominalizat la Oscar în 2003 la Categoria Cel mai bun film străin și posesorul a 26 de premii de profil.

Ce este uimitor la acest film? POVESTEA! Și modul în care Zhang Yimou creează magie în confruntări, cum plasează frumusețe vizuală la tot pasul, cum face din lupte și încleștări un adevărat regal de mișcări sincron, cum fărâmițează perspectiva privitorului subiectivizând firul epic și creând o aparentă confuzie doar pentru a ne duce spre un deznodământ total neașteptat.

Acesta nu este un film de karate! Nu este un film cu "bătaie" gratuită! Nu este inclus în rândul celor care întrețin gustul pentru expunerea forței brute! Este total opus acestor tipuri de film: este o manieră ambițioasă și personalizată de a transmite cinematografic o legendă și, cum timpul mitic este intrinsec asociat, Zhang Yimou nu face decât să creeze ideea de mitic din punctul său de vedere. Legendă nu presupune un adevăr incontestabil, ci doar o posibilitate de adevăr și atunci transmiterea a trei variante relativizează perspectiva, dar nu o distruge: toate converg spre deznodământ încet și sigur!

Unii ar putea considera acest film ca nefiind unul de artă, ca fiind încadrabil în categoria semi-comerciale, că mizează excesiv pe efecte speciale, că exagerează, dar consider că i s-ar minimaliza valoarea punând atât de expeditiv etichete negative/critice. Cea mai sigură manieră pentru a vă face o părere este să îl vizionați voi înșivă, așa că vă invităm în Copou, la Sala Diotima, să fiți uimiți!

Echipa Clubul Cinefililor.

***Precizare făcută de Ștefan Panțiru, un cinefil aflat departe de noi, dar aproape prin pasiunea pentru film:

"Întru totul de acord cu descrierea Danielei. Aș mai adăuga un mic detaliu care mi se pare fascinant în acest film: limba mndarină care după părerea mea adaugă un plus de muzicalitate și de ritm filmului.
Nu pot spune că fac diferența între mandarină și limba chineză - poate chineza obișnuită ar fi sunat la fel pentru mine - însă în orice caz discursurile sunt memorabile și numai prin muzicalitate.

Vizionare plăcută,
Ștefan P. (din Southport, UK)

***Precizare făcută de Zudao:

"O mică precizare: limba chineză ca atare nu există, chinezii vorbesc diferite dialecte, mai mult sau mai puțin inteligibile între ele. Mandarina este limba standard, cel mai des asociată cu "chineza" (și cantoneza este destul de răspândită, în principal în Hong Kong, iar dacă ar avea același sistem de scriere ar fi considerate limbi diferite). Muzicalitatea limbii este dată, mi se pare, de cele 4 tonuri, ceea ce face o plăcere din ascultarea de poezii recitate."