vineri, 22 iulie 2011

Miercuri, 27 iulie 2011, găzduim la ORA 19 un film rusesc în cadrul Festivalului de film Kino +

În perioada 25 -31 iulie 2011, în fiecare zi, de la ora 19, Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, Universitatea din București (Catedra de filologie rusă și Departamentul Servicii pentru Studenți) și Comunitatea Rușilor Lipoveni din România vă invită la:

Kino+. Festival de film rusesc


Proiecţiile vor avea loc la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Parcul Copou. Intrarea liberă!

Luni, 25 iulieItalianul (2005), regizor: Andrei Kravciuk
O familie fără copii din Italia sosește la un orfelinat din provincie pentru a înfia un copil din Rusia. Vania, un băiețel de 6 ani, este pe placul oaspeților, asfel că ceilați copii îl poreclesc “italianul”. Pe Vania îl așteaptă o viață lipsită de griji în însorita Italie, însă chemarea sângelui nu îi dă pace: băiețelul se hotărăște să își găsească mama și pleacă în căutarea ei…

Marți, 26 iulieOamenii jazz-ului (1983), regizor: Karen Șahnazarov
Rusia Sovietică. Anii ‘20. Perioada Noii Politici Economice. Studentul Kostea Ivanov este foarte interesat de un nou gen muzical – jazz. Din această cauză, este exmatriculat de la școală, dându-i-se de ales: studiile sau muzica preferată. Konstantin alege jazz-ul. În urma anunțului lui Kostea, i se alătură Steopa care cântă la banjo și Jora care cântă la tobe. Trupa proaspăt înființată începe repetițiile.

Miercuri, 27 iulieAsasinul țarului (1991), regizor Karen Șahnazarov
În noaptea dinspre 16 spre 17 iunie 1918, la Ekaterinburg a fost ucis, fără judecată, țarul Nikolai II împreună cu familia și apropiații săi. După câteva zeci de ani, un martor ocular, fost deținut, iar în prezent – vechi rezident al unui ospiciu, povestește despre evenimentele petrecute în acea noapte îngrozitoare, considerându-se asasinul țarului.

Joi, 28 iulieFiica din America (1995), regizor: Karen Șahnazarov
Personajul principal, un muzicant dintr-unul dintre restaurantele moscovite vine la San Francisco pentru a o răpi… pe fiica sa. Micuța Aniuta fusese adusă în secret în America de fosta lui soție atunci când se căsătorise cu un american respectabil.După o întâlnire emoționantă dintre tată și fiică, începe călătoria acestora cu auto-stop-ul prin toată America, o călătorie plină de peripeții și situații amuzante.

Vineri, 29 iulieBrigada artistică de agitație “Dă-n dușman!” (2007), regizor: Vitali Melnikov
În timpul războiului, un grup de artiști, având la bordul vasului cu care călătoreau un cinematograf ambulant, merg de-a lungul unui râu siberian pe ale cărui maluri locuiesc foști chiaburi strămutați aici de pe întregul teritoriu al Uniunii Sovietice. Echipa de artiști oprește în fiecare localitate, dă concerte și rulează filme.

Sâmbătă, 30 iulie Șîrli-mîrli sau Bucluc la indigo (1995), regizor: Vladimir Menșov
Sunteți invitați la o adevărată nuntă ruso-americano-evreiasco-țigăneasco-japonezo-indiană! În program: dezvăluirea unor secrete de familie, întâlnirea a doi-trei (maximum cinci) frați, dispariția și apariția unui diamant uriaș, urmăriri, dans, cântec, schimb de neveste, neutralizarea mafiei, mâncare de varză și aperitive cu carne și cireașa de pe tort – o călătorie în grup în Canare și acordarea titlului de mareșal.

Duminică, 31 iulieSteaua (2002), regizor: Nikolai Lebedev 
Anul 1944. Un grup de cercetași trece linia frontului pentru a verifica informațiile existente privind pozițiile ocupate de dușmani. Treptat, cercetașii se conving de faptul că inamicul se reorganizează pentru un contraatac decisiv. Comandantul grupului hotărăște să pătrundă până la un nod feroviar unde, conform informațiilor obținute recent, se află comandamentul.

Detalii suplimentare găsiți pe: http://www.kino-plus.ro/

luni, 18 iulie 2011

Miercuri, 20 iulie 2011 - 419 - "Legenda pianistului de pe ocean"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 20 IULIE 2011 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion GIUSEPPE TORNATORE:

"LEGENDA PIANISTULUI DE PE OCEAN"
("La legenda del pianista sull' oceano", 1998 - color - 165 minute)
*subtitrare în română



După ce la Cinema Paradiso am fost 60 de cinefili, ne continuăm vizionările estivale!
Inspirată din monologul dramatic al romancierului italian Alessandro Baricco, "Povestea pianistului de pe ocean" este primul film în limba engleză a regizorului și scenaristului Giuseppe Tornatore, laureat al premiului Oscar pentru minunatul "Cinema Paradiso". Rolul principal îl deține Tim Roth, iar muzica e semnat de legendarul Ennio Morricone. "1900" nu reprezintă un an, ci numele unui băiat născut pe mare și ajuns la maturitate, fără să fi pus vreodată piciorul pe uscat. Abandonat pe un transatlantic și botezat după anul în care a fost născut, 1900 își petrece întreaga viață pe puntea legănată a vapoarelor și în mijlocul furtunilor necruțătoare. Muzica lui nu este decât un port în care oamenii îşi ancorează temporar sufletele, iar el ştie acest lucru şi nu pretinde mai mult. Talentul său neobișnuit de interpret la pian îl transformă în omul-orchestră al saloanelor de călători, care traversează oceanul în acordurile minunate ale muzicii sale. Virtuozitatea sa atrage atenția unui monstru sacru al jazz-ului care îl provoacă la un duel muzical. Și...

"Take piano: keys begin, keys end. You know there are 88 of them. Nobody can tell you any different. They are not infinite. You're infinite... And on those keys, the music that you can make... is infinite. I like that. That I can live by..."

Vă așteptăm la film ca să vedeți cum reacționează 1900,
Echipa Clubul Cinefililor.

***Articol postat pe AltIași: cronică la Legenda pianistului de pe ocean.

sâmbătă, 16 iulie 2011

Cinefilii la munte în Vlădeasa (8-10 iulie 2011) - voluntariat

"Din când în când e nevoie să mergi pe munte nu numai pentru distracție, ci și ca să dai ceva înapoi pentru toate bucuriile trăite acolo sus; din acest motiv ne-am angajat să-i ajutăm puțin - din postura de voluntari - pe cei care organizează în această lună o acțiune de remarcare a traseelor din masivul Vlădeasa (M-ții Apuseni)." - aceasta era propunerea de voluntariat montan a lui Octavian Stoica, dar, pentru că am fost prea mulți, ne-am coordonat mai greu și s-au suprapus planurile de munți, 10 dintre noi am fost în Călimani și 3 au fost în Vlădeasa și, astfel, am marcat a cincea ieșire cinefilă pe două fronturi. Tot pe drumuri de munte!

Ana Nechifor, Raluca Grigoriu și Octavian Stoica au participat la acțiunea de remarcare a traseelor din masivul Vlădeasa și puteți vedea poze AICI.

(Octavian Stoica și Ana Nechifor vopsind marcajele bulina roșie!)

(Raluca Grigoriu și traseul cu triunghi!)

vineri, 15 iulie 2011

Cinefilii la munte în Călimani (8-11 iulie 2011)

La a cincea ieșire cinefilă la munte ne-am îndreptat pașii spre Călimani. Ne-am adunat în număr de 1o și puteți vedea ce a fost prin lecturarea impresiilor Danielei Abageru: AICI. Muuntele a fost extrem de generos cu noi și de această dată!

(Ciprian Mihalache, Adrian Pipirigeanu, Alina Stângu, Georgiana Zaharia, 
George Grosu, Ana Tanasă, Daniela Abageru, Ioana Murariu,
Adrian Deaconiuc, Irina Plăvănescu)

(Promisiuni în curcubeul pereche!)

luni, 11 iulie 2011

Miercuri, 13 iulie 2011 - 418 - "Cinema Paradiso" - medalion regizorul italian GIUSEPPE TORNATORE

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 13 IULIE 2011 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion GIUSEPPE TORNATORE:

"CINEMA PARADISO"
("Nuovo Cinema Paradiso", 1988 - color - 155 minute)
*subtitrare în română

(regizorul italian Giuseppe Tornatore)


Un faimos regizor se întoarce în locul în care s-a născut, un oraș sicilian, pentru prima dată după aproape 30 ani. Aici el își aduce aminte de copilria sa și de Cinema Paradiso, unde Alfredo, proiecționistul, i-a sădit pentru prima dată dragostea pentru filme. De asemenea, își aduce aminte de dragostea sa dintâi, Elena, pe care a trebuit s-o părăsească în momentul plecării la Roma. Și acesta este doar începutul!

Vă așteptăm în Copou să ne reluăm obiceiurile cinefile,
Echipa Clubul Cinefililor.

luni, 4 iulie 2011

NICI MIERCUREA ACEASTA NU ESTE FILM!

Miercuri, 6 iulie 2011, nu ne vom întâlni la film așa cum este tradiția la noi de 6 ani de zile. Motivul? Clubul Fotografilor, frățiorul nostru, face 3 ani și ne-a solicitat ziua de miercuri pentru un workshop de fotografie (afisul de mai jos cuprinde mai multe detalii) ce nu poate fi mutat în altă zi. Sperăm să fiți de acord cu decizia de a le ceda miercuri, căci și ei au venit în întâmpinarea rugăminții noastre în mai când am avut nevoie de o zi de marți la întâlnirea cu Nicolae Cabel.
Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru mersul camsincopat al Clubului Cinefililor din ultimele două luni. Ne revenim în scurt timp!


Miercurile din iulie (celelalte 3) sunt dedicate regizorului italian Giuseppe Tornatore și filmele ce vor urma să fie vizonate sunt: 13 iulie - Nuovo Cinema Paradiso (1998), 20 iulie - La legenda del pianista sull' oceano, 27 iulie - L'uommo delle stelle. În luna august vom găzdui filmele regizorului indian Satyajit Ray.

Ne vedem la filme!

Echipa Clubul Cinefililor.