marți, 30 august 2011

Miercuri, 31 august 2011 - 424 - "Adversarul"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 31 AUGUST 2011 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion SATYAJIT RAY:

"ADVERSARUL"
("Pratidwandi", 1971 - alb/negru - 110 minute)
*subtitrare în română
realizată de  Ștefan Panțiru


Filmul se orientează în jurul vieții unui tânăr ce este nevoit să își abandoneze studiile la medicină din pricina morții tatălui său. Acest eveniment nefericit îl determină să își găsească un loc de muncă într-o lume aglomerată de oameni având aceeași nevoie ca și el. Căutarea lui nu este doar una socială, ci devine una identitară, fiind proiectată pe un fundal al societății indiene din anii '70, frământată de schimbări și modernitate.

Vă așteptăm la film în Copou, 
Echipa Clubul Cinefililor. 

duminică, 28 august 2011

Cinefilii la munte în Hășmaș, pe Piatra Singuratică și în Cheile Bicăjelului (13-15 august 2011)

La a șaptea ieșire cinefilă ne-am întors la prima dragoste: munții Hășmaș, am urcat Piatra Singuratică și ne-am aventurat pe apele din spectaculoasele Chei ale Bicăjelului. Ne-am adunat în număr de 12 și jurnalul călătoriei este scris aici: 13-14 august 2011 - Hășmaș și Piatra Singuratică. Cheile Bicăjelului au un statut separat pentru că au reprezentat un alt tip de experiență montană: 15 august 2011.

(Adrian Pipirigeanu, Vasilică, Adrian Deaconiuc, Irina Petrescu, Alina Stîngu, Daniela Abageru, George Grosu, Ana-Maria Ciucanu, Ioana Murariu, Ștefan, Constantin Stan, Eliza Voiașciuc)

(Cheile Bicăjelului)

sâmbătă, 27 august 2011

Cinefilii la munte în Ceahlău - piramida holografică de "Ziua Muntelui" (5-7 august 2011)

A șasea ieșire cinefilă a fost una geamănă: Deltă-Ceahlău, așa cum s-a întâmplat și la a cincea: Călimani-Vlădeasa. Noi zicem că este un lucru bun să ne mișcăm pe mai multe fronturi!

Octavian Stoica a fost organizatorul turei, căci în Ceahlău se întâmpla ceva rar: piramida holografică. Sorin Untu, Sînziana Aștefănoaei și Victor Dumitrescu au răspuns pozitiv la strigarea lui Octavian și s-au aventurat pe următoarele trasee:
Vineri : Urcare pe "cruce roşie", Durău - Cascada Duruitoarea - Cabana Dochia - Camping;
Sâmbătă: Camping (~ ora 05.00) - Cab. Dochia - Vf. Toaca (răsăritul & piramida holografică) - Camping (~ ora 08.30).
După ora 10.00 hoinăreală pe traseu nemarcat prin Cheile Bistrei Mari;
Dumincă: Coborâre în staţiunea Durău pe traseul "bandă roşie", pe la Cab. Fântânele.


(Sînziana Aștefănoaei, Octavian Stoica, Victor Dumitrescu și Sorin Untu)

(mare alpină în Ceahlău)
Foto (c) Sorin Untu

vineri, 26 august 2011

Cinefilii în Delta Dunării (6-10 august 2011)

La a șasea ieșire cinefilă colectivă (și departe de casă!) ne-am îndreptat atenția spre Delta Dunării, planul inițial fiind să participăm la Festivalul de Film "Anonimul", de la Sfântu Gheorghe. Până la urmă, am hotărât că vrem să explorăm delta, mai ales că nici unul dintre noi nu fusese în ea. Raluca Grigoriu a mers la festival (așteptăm un articol de la ea cât de curând!), iar noi, ceilalți, 5 la număr, am purces pe drumuri de ape. 
Jurnalul acestor zile a fost scris de Daniela Abageru: 6 august, 7 august, 8 august, 9-10 august și sperăm că incursiunea noastră poate fi folosită și drept sursă de inspirație și instigare la călătorie. Delta este un loc ce merită din plin atenție!

(Ciprian Mihalache, George Grosu, Claudia Cojocaru, Daniela Abageru și Adrian Pipirigeanu) 

(Delta Dunării dis-de-dimineață)

(Delta Dunării în miezul zilei)

(Delta Dunării pe capăt de zi)

sâmbătă, 20 august 2011

Miercuri, 24 august 2011 - 423 - "Vizitatorul"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 24 AUGUST 2011 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion SATYAJIT RAY:

"VIZITATORUL"
("Agantuk", 1991 - color - 120 minute)
*subtitrare în română
realizată de Andrei Mihăilă


Agantuk este un film regizat de Satyajit Ray în anul 1991 şi se bazează pe una din povestirile scurte ale regizorului 'Atithi' . Anila primeşte o scrisoare de la un om care pretinde a fi unchiul ei. Omul care pretinde a fi Manomohan Mitra apare şi stă cu familia, declarând că el este un antropolog, care a călătorit peste tot în lume. Anila este suspicioasă, dar fiul ei consideră că vizitatorul este chiar unchiul. Conflictul central al filmului îl constituie chiar identitatea acestui om şi lupta familiei de a-l accepta sau respinge. Vizitatorul este bănuit că a venit să ceară cota de moştenire care i s-ar fi cuvenit dacă-şi dovedea identitatea, de aceea Anila crede că acesta venise doar cu aceste planuri. Filmul a fost produs de 'National Film Development Corporation of India şi este considerat a fi o comedie fin , realizată în cel mai pur stil clasic cu un mesaj social foarte clar şi bine conturat în rolurile personajelor. (sursă: cinemarx.ro)

Vă așteptăm la film, 
Echipa Clubul Cinefililor.

marți, 16 august 2011

Miercuri, 17 august 2011 - 422 - "Lumea lui Apu"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 17 AUGUST 2011 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion SATYAJIT RAY:

"LUMEA LUI APU"
("Apur Sanshar", 1958 - alb/negru - 105 minute)
*subtitrare în română

(Apu - la finalul călătoriei sale)

"Frumosul triptic de filme cunoscut sub numele 'Trilogia lui Apu' este o splendidă punere în lumină a unui mod de a trăi și de a privi viața într-o parte a lumii în care misticismul și mizeria au mers din nefericire mână în mână." - Bosley Crowther - 1967 (The Great Films)

Trilogia lui Apu se încheie cu o căutare prelungită a sensurilor vieții pe care Apu se simte obligat să o facă, indiferent de datoriile de care ar trebui să se achite întâi de toate. Partea a doua a cuprins adolescența lui Apu marcată de moartea surorii în copilărie, apoi de moartea tatălui, răpus de dispariția unuia din copii lui, încât Apu rămâne să își găsească alinare doar în mama plină de regrete. Matur, Apu nu are parte de liniște și simte că viața sa este o eternă pedeapsă. Are nevoie de un tâlc pentru atâta suferință, rătăcește în căutarea unui răspuns și vrea să aplice o manieră prin care să facă totul mai suportabil. Viața este ciclică și trilogia se încheie simetric.

Vă așteptăm să vedeți cum anume,
Echipa Clubul Cinefililor.

vineri, 5 august 2011

Miercuri, 10 august 2011 - 421 - "Camera de muzică"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 10 AUGUST 2011 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion SATYAJIT RAY:

"CAMERA DE MUZICĂ"
("Jalsaghar", 1958 - alb/negru - 100 minute)
*subtitrare în română


"Începuturile cinematografului indian sunt plasate în 1899, când se realizează primele filme. În 1920 se realizau 27 de filme, iar în 1931 se ajunsese deja la 207. În prezent, în India se fac în jur de 800 de lungmetraje de ficţiune anual.

Referinţele internaţionale în ceea ce priveşte cinematografia indiană încep cu unul din cei mai apreciaţi regizori ai tuturor timpurilor - Satyajit Ray, pictor, desenator, scriitor, compozitor. Pather Panchali (1955) e primul film din Trilogia lui Apu (urmează Aparajito în 1957 şi Apur Sanshar în 1959) şi deschide o nouă eră în filmul indian. Ray se inspiră din realităţile imediate, iar influenţa neorealismului e considerabilă atât la el (declară că unul din filmele care l-au influenţat cel mai mult e Ladri di biciclette, al lui de Sica), cât şi la alţi regizori ai generaţiei sale ori de mai târziu.

Măiestria lui Ray se manifestă însă şi pe alte planuri decât cel neorealist - Camera de muzică (1958) e unul din cele mai frumoase, profunde, sensibile şi emoţionante filme din primul secol de cinema. Viscontian avant la lettre, Ray face, în acest film, portretul unui aristocrat bătrân scăpătat, care nu mai trăieşte decât pentru şi prin muzică. E un film despre inefabila forţă a absolutului şi Frumosului, pe care doar un artist desăvârşit o poate pune pe ecran atât de convingător."
(fragment extras din articolul Parfum de cardamom verde, de Laurențiu Brătan)

Vă așteptăm la film,
Echipa Clubul Cinefililor.

luni, 1 august 2011

Miercuri, 3 august 2011 - 420 - "Cântecul potecii" - medalion regizorul indian SATYAJIT RAY

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 3 AUGUST 2011 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion SATYAJIT RAY:

"CÂNTECUL POTECII"
("Pather Panchali", 1955 - alb/negru - 122 minute)
*subtitrare în română

(regizorul indian Satyajit Ray)

"În martie 1955, regizorul indian Satyajit Ray termină filmul Pather Panchali, primul din cadrul trilogiei care trasează biografia lui Apu, de la vârsta copilăriei și până la maturitate. 


Pather Panchali (Cântecul potecii)(1955) redă dezintegrarea vechii culturi rurale. 
Aparajito (Neînvinsul)(1956) surprinde efortul de a crea un nou mod de viață urban.
Apur sanshar (Lumea lui Apu)(1958) este povestea de dragoste a eroului pe fundalul realităților sociale. 

"Fără să își piardă trăsăturile de ființe umane, personajele capătă valoare alegorică. Sentimentul repetării veșnice - Apu se întoarce în satul natal pentru a-și regăsi copilăria - dă întregii trilogii forma ciclică a mitului." (E. Rhode)"

(Secolul Cinematografului - mică enciclopedie a cinematografiei universale
Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989, pg. 241)

I can never forget the excitement in my mind after seeing it (Pather Panchali). It is the kind of cinema that flows with the serenity and nobility of a big river. People are born, live out their lives, and then accept their deaths. Without the least effort and without any sudden jerks, Ray paints his picture, but its effect on the audience is to stir up deep passions. How does he achieve this? There is nothing irrelevant or haphazard in his cinematographic technique. In that lies the secret of its excellence. 
Akira Kurosawa 

***Site-uri de consultat de către cinefilii interesați: