duminică, 23 februarie 2014

Miercuri, 26 februarie 2014 - 543 - "Adio Bafana"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 26 FEBRUARIE 2014 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului danez, BILLE AUGUST:

"ADIO BAFANA"
("Goodbye Bafana", 2007 – color – 118 minute)
*subtitrare în română


"25 de milioane de negri sunt conduşi de o minoritate de 4 milioane de albi sub regimul apartheid brutal al Guvernului condus de Partidul Naţionalist. Negrii nu au drept de vot, nu au dreptul la liberă circulaţie, la a avea o afacere, un adăpost sau educaţie. Dorind să-şi păstreze puterea, albii interzic toate organizaţiile de negri care li se opuneau, exilându-le liderii sau închizându-i pe viaţă pe Insula Robben. 
James Gregory, un african alb tipic, îi priveşte pe negri ca fiind oameni inferiori. Fiind crescut la o fermă în Transkei, a învăţat să vorbească Xhosa încă din copilărie. Acest lucru îl face să fie opţiunea ideală pentru postul de temnicer al lui Nelson Mandela şi a camarazilor săi aflaţi pe Insula Robben. În orice caz, planul eşuează, deoarece influenţat fiind de Mandela, supunerea lui Gregory trece treptat de la guvernul rasist la lupta pentru o Africa de Sud liberă.
Goodbye Bafana urmăreşte relaţia greu de crezut, dar profundă, dintre aceşti doi oameni. Prin prietenia lor unică, suntem martori atât la conştientizarea lui Gregory a inumanităţii cu care oamenii tratează oamenii, cât şi la evoluţia Africii de Sud de la apartheid la o democraţie vibrantă.
Povestea, care informează asupra modului în care Mandela a devenit una dintre cele mai influente personalităţi politice ale lumii moderne, pune întrebarea: Cine este prizonierul, de fapt? Şi cine pe cine eliberează?" (sursa: cinemagia.ro)

Vă aşteptăm la un film despre libertate şi preţul ei,
Echipa Clubul Cinefililor.

duminică, 16 februarie 2014

Miercuri, 19 februarie 2014 - 542 - "Casa Spiritelor"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 19 FEBRUARIE 2014 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului danez, BILLE AUGUST:

"CASA SPIRITELOR"
("House of Spirits", 1993 – color – 140 minute)
*subtitrare în română



"Dacă Pelle erobreren avea un palmares festivalier impresionant, un al treilea film din medalionul dedicat de Clubul Cinefililor regizorului danez Bille August, The House of the Spirits (1993), se recomandă ca ecranizare după romanul omonim al scriitoarei peruviene Isabel Allende şi atrage prin distribuţie: Meryl Streep, Winona Ryder, Jeremy Irons, Vanessa Redgrave, Glenn Close şi Antonio Banderas.
Sinopsis: „America Latină, anii '20. Un bogat proprietar, Esteban Trueba (Jeremy Irons), se căsătoreşte cu tânăra Clara (Meryl Streep), care are puteri paranormale. Esteban este foarte posesiv şi autoritar, ceea ce le-a ameninţat iubirea de-a lungul anilor. Acesta este implicat în politică şi încet, încet se depărtează de propria familie, iar Clara ajungând la capătul răbdărilor, se hotărăşte să o ia pe fiica lor cu ea şi să îl părăsească.” (sursa)

Isabel Allende este nepoata fostului preşedinte chilian Salvador Allende. După răsturnarea acestuia de la putere de către generalul Pinochet, se refugiază în Venezuela unde lucrează timp de cincisprezece ani ca ziaristă înainte de a-şi publica primul roman, Casa Spiritelor, in 1982, chiar cel ecranizat de Bille August (confor wiki). Volumul a fost tradus în limba română de Cornelia Rădulescu şi publicat la Editura Humanitas în mai multe ediţii, prima dată în 2004. „Pe 8 ianuarie 1981, pe când eram în Venezuela, am primit un telefon care mă anunţa că bunicul meu iubit era pe moarte. Am început să-i scriu o scrisoare, iar acea scrisoare a devenit primul meu roman, Casa spiritelor“ avea să spună Isabel Allende două decenii mai târziu. (via)

Bille August, regizorul care şi-a asumat ecranizarea, a debutat în 1978 cu filmul Honning måne care a fost nominalizat la Marele Premiu al Festivalului de Film de la Moscova. A urmat apoi Zappa (1983), din nou nominalizat la Moscova, iar cu Busters verden (1984) „s-a pus pe hartă” câştigând două premii la Berlinală. Câştigă cu două filme consecutiv Palme d’Or, în 1988 cu Pelle erobreren şi în 1992 cu Den goda viljan. Revine la Berlin în 1997 cu Smilla's Sense of Snow şi în 2007 cu Goodbye Bafana. E foarte cunoscut pentru probabil cel mai reuşit lungmetraj după Mizerabilii lui Hugo, ecranizarea din 1998. Cel mai recent film al său a fost lansat la Berlinală în 2013, în afara Competiţiei, Night Train to Lisbon, şi îl are în rolul principal pe Jeremy Irons." (sursa: altiasi.ro)

Vă aşteptăm la un film cu o distribuţie de excepţie,
Echipa Clubul Cinefililor.

luni, 10 februarie 2014

Miercuri, 12 februarie 2014 - 541 - "Zappa"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 12 FEBRUARIE 2014 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului danez, BILLE AUGUST:

"ZAPPA"
("Zappa", 1983 – color – 103 minute)
*subtitrare în română


Pornind de la un roman danez contemporan, filmul este povestea a trei adolescenţi din Copenhaga anilor 60, care ajung delincvenţi, nu numai din pricina dezinteresului propriilor părinţi, ci şi a indiferenţei unei societăţi decadente.

Vă aşteptăm la un film despre adolescenţă,
Echipa Clubul Cinefililor.

marți, 4 februarie 2014

Miercuri, 5 februarie 2014 - 540 - "Pelle Cuceritorul" - medalion regizorul danez BILLE AUGUST

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 5 FEBRUARIE 2014 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului danez, BILLE AUGUST:

"PELLE CUCERITORUL"
("Pelle erobreren”, 1987 – color – 157 minute)
*subtitrare în română


"Acest regizor danez a urmat cursuri de arhitectură şi operatorie. A preferat un cinematograf profund melancolic, străbătut de compasiunea pentru oamenii mărunţi şi de disperarea faţă de inevitabila destrămare a dragostei, tema predilectă fiind pierderea iluziilor.  

Sinopsis: „Sfârșitul secolului 19. O barcă plină cu emigranți suedezi ajunge pe insula daneză Bornholm. Pe ea se află și Lasse și fiul său, Pelle, care au venit în Danemarca să găsească de muncă. Sunt angajați la o mare fermă, dar lumea îi tratează ca pe niște gunoaie. Pelle începe să vorbească daneza, dar încă este hărțuit și detestat, fiind străin. Dar nici el și nici tatăl lui n-are de gând să renunțe la visul de a avea o viață mai bună departe de casa.” (sursa: cinemagia)

Filmul este o ecranizare după romanul omonim scris de danezul Martin Andersen Nexø, ale cărui „texte sunt străbătute de optimism și de idealuri umanitare și evocă situația claselor defavorizate” (sursa). Supranumit „Gorki al Nordului”, Nexø a debutat chiar cu Pelle cuceritorul, în 1910, după ce a lucrat nu mai puțin de patru ani până să publice acest roman, tradus și în limba română în 1956.

Bille August, regizorul care și-a asumat ecranizarea, a debutat în 1978 cu filmul Honning måne care a fost nominalizat la Marele Premiu al Festivalului de Film de la Moscova. A urmat apoi Zappa (1983), din nou nominalizat la Moscova, iar cu Busters verden (1984) „s-a pus pe hartă” câștigând două premii la Berlinală. Câștigă cu două filme consecutiv Palme d’Or, în 1988 cu Pelle erobreren și în 1992 cu Den goda viljan. Revine la Berlin în 1997 cu Smilla's Sense of Snow și în 2007 cu Goodbye Bafana. E foarte cunoscut pentru, probabil, cel mai reusit lungmetraj după Mizerabilii lui Hugo, ecranizarea din 1998. Cel mai recent film a fost lansat la Berlinală în 2013, în afara Competiției, Night Train to Lisbon, și îl are în rolul principal pe Jeremy Irons.

Max von Sydow, deși nu a reușit să câștige Oscarul pentru rolul din Pelle erobreren, a primit distincția EFA la aceeași categorie. Alături de el, tot la EFA a fost premiat și (pe atunci) tânărul Pelle Hvenegaard. Dacă Hvenegaard n-a confirmat, ultima apariție în vreo producție video fiind in 2009, într-un serial danez, von Sydow, cu zeci de roluri principale în spate, cu apariții în filme de Bergman și producții (pseudo-)cult precum Conan Barbarul (John Milius, 1982) sau Exorcistul (William Friedkin, 1973), încă joacă la cei 85 de ani ai săi: în 2012 a primit o nouă nominalizare la Oscar pentru rolul din Extremely Loud & Incredibly Close (Stephen Daldry, 2011), iar anul acesta va putea fi văzut din nou pe marile ecrane într-un lungmetraj despre Maica Tereza, The Letters (William Riead, 2014).

Pelle erobreren n-a fost distribuit în Romania la vremea premierei mondiale, dar îl puteți vedea săptămâna aceasta la Iași. Durează 157 minute." (sursa: altiasi.ro)

Vă așteptăm la primul film al lunii februarie,
Echipa Clubul Cinefililor.