Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 30 APRILIE 2014 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion
MAEŞTRII CINEMA-ULUI REVIZITAŢI - STANLEY KUBRICK:
"DR STRANGELOVE"
("Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb”,
1964 – alb/negru – 95 minute)
*subtitrare în română
“Confront a man in his office with a nuclear alarm, and you have a documentary. If the news reaches him in his living room, you have a drama. If it catches him in the lavatory, the result is a comedy.”
- Stanley Kubrick despre DR STRANGELOVE
"Sinopsis: „Generalul Forţelor Aeriene SUA, Jack Ripper, îşi pierde complet minţile şi îşi trimite bombardierele să distrugă URSS-ul. El îi suspectează pe comunişti că poluează «preţioasele fluide corporale» ale americanilor. Preşedintele SUA se întâlneşte cu consilierii lui, iar ambasadorul rus îi spune că, dacă URSS-ul este lovit de vreo arma nucleară, Uniunea va porni un razboi apocaliptic, care va distruge tot ce este viu pe Terra. Peter Sellers îi interpretează pe cei trei oameni ce ar putea opri o astfel de catastrofă. Are să fie oprit bombardamentul la timp sau generalul nebun va reuşi să distrugă lumea?” (sursa: cinemagia)
Nominalizat la principalele categorii ale premiilor Academiei Americane de Film, Dr Strangelove avea să piardă distincţiile pentru Cel mai bun Film, Cel mai bun Regizor şi Cel mai bun Actor într-un Rol Principal în faţa mai digerabilului My Fair Lady (care avea să câştige cam toate premiile posibile în acel an), regizat de George Cukor şi cu Rex Harrison în rolul principal. A patra nominalizare, cea pentru Cel mai bun Scenariu Adaptat o va pierde în faţa lui Becket, unul din puţinele premii ratate la gala din 1965 de My Fair Lady care avea la bază piesa Pygmalion de George Bernard Shaw.
Făcut cu un buget de 10 ori mai mic decât principalul contracandidat de la Oscar, Dr Strangelove a fost produs sub umbrela Columbia Pictures chiar de către regizor. Deşi până la acest film realizase lungmetraje cu titluri cunoscute, ca Lolita sau Spartacus, Stanley Kubrick nu-şi dăduse încă măsura valorii de regizor-cult, ceea ce va deveni însă odată cu acest film.
Regizorul new-yorkez avea să primească nu mai puţin de 13 nominalizari la Oscar în decursul carierei (terminată în 1999, odată cu moartea sa), câştigând Statueta o singura dată, în 1968, pentru Efectele Speciale din 2001: Odiseea Spaţială. Europa l-a premiat însa de mai multe ori decât a reuşit s-o facă ţara natală, chiar de la debutul din 1955, cu Killer’s Kiss, când a obţinut Premiul pentru Cel mai bun Regizor la Locarno. Au urmat apoi nominalizări şi premii la Veneţia, festivalul italian oferindu-i în 1997 şi un Premiu pentru Întreaga Carieră.
După Spartacus, din cauza deselor neînţelegeri cu producătorii şi staff-ul filmelor pe care le realizase, Stanley Kubrick se mută în Anglia unde lucrează în viitoarele filme cu actori autohtoni. Astfel, l-a distribuit în rolul principal al Dr Strangelove pe cunoscutul actor de comedie britanic Peter Sellers, dupa ce îi oferise un rol şi în precedentul film făcut în Marea Britanie de Kubrick, Lolita (1962). Cunoscut publicului larg mai ales pentru interpretările Inspectorului Jacques Clouseau din Pink Panther (1963) şi The Pink Panther Strikes Again (1976), Sellers a fost nominalizat de trei ori la Oscar, de două ori pentru Cel mai bun Actor într-un Rol Principal şi o dată în calitate de co-regizor al unui scurtmetraj de ficţiune, The Running Jumping &, Standing Still Film din 1960, fără să câştige vreodată statueta.
Dr Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb durează 95 minute şi e perfect actual, dacă privim din prisma conflictului din Ucraina care a readus în discuţie Războiul Rece. (sursa: altiasi.ro)
Vă aşteptăm la un film de calibru,Echipa Clubul Cinefililor.