Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 21 MAI 2014 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului japonez, HIROKAZU KOREEDA:
"ÎMI DORESC..."
("Kiseki”, 2011 – color – 128 minute)
*subtitrare în engleză
"La Clubul Cinefililor luna mai îi este dedicată regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Filmul pe care îl puteţi vedea săptămâna aceasta este Kiseki (en. I Wish), din 2011, premiat la festivalurile din San Sebastian şi Hong Kong. Nedistribuit pe marile ecrane din România, probabil pentru că n-a avut un parcurs festivalier ceva mai sonor, este însă proiectat miercuri, 21 mai, de la ora 18 la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Parcul Copou. Accesul în sală se face pe scările din spatele cladirii, intrarea este liberă, iar filmul va fi subtitrat în limba engleză.
Sinopsis: „Koichi, un băiat în vârstă de 12 ani, care a fost separat de fratele său, Ryunosuke, din cauza divorţului părinţilor săi, începe să creadă că noul serviciu de trenuri de mare viteza va crea un miracol când primele trenuri vor trece unul pe lângă celălalt.” (sursa: cinemagia)
Triplu nominalizat pentru Palme d’Or, ultima dată anul trecut cu Soshite chichi ni naru (en. Like Father, Like Son, distribuit şi în România acum câteva luni), totodată şi cel mai recent film al său şi cel care i-a adus şi singurele două premii la Cannes, cel al Juriului din Competiţia Oficială şi cel al Juriului Ecumenic, Hirokazu Koreeda a debutat în 1991. Primul film narativ cu care a ajuns la festivaluri este Maboroshi no hikari, din 1995, selectat în Competiţia Oficială de la Veneţia. Alături de Kiyoshi Kurosawa, Koreeda a preluat ştafeta „japoneză” de la Takeshi Kitano şi Takashi Miike, doi autori remarcabili ai „Ţării Soarelui Rasare”, care încă fac filme, dar care nu mai sunt pe gustul juriilor şi al festivalurilor europene, care acum îi invită şi îi premiază pe primii doi.
Spre deosebire de predecesorii săi care impresionaseră audienţele prin duritate şi violenţă, Koreeda pare mult mai interesat de universul uman emoţional. Dincolo de plot şi de experienţă narativă, filmele sale se concentrează asupra a ceea ce simt personajele în acele momente de cumpănă, care ţin spectatorul de cinema cu sufletul la gură. Acest aspect îl remarca şi renumitul critic Roger Ebert într-o cronică la filmul Kiseki, unde totodată aprecia jocul extrem de reuşit al celor doi fraţi – fraţi şi în realitate -, Koki şi Ohshiro Maeda.
Tony Rayns în "Sight and Sound" vede filmul ca pe o fabulă modernă, în care revizitarea copilăriei, a universului infantil plin de speranţe şi de modificări continue ale perspectivelor prin care viaţa ţi se revelează, fac din Kiseki unul dintre lungmetrajele în care Koreeda îşi rafinează stilul încercat în Maborosi sau Nobody knows.
Aşadar, dacă vreţi să vedeţi ce fel de filme face unul din cei mai activi regizori japonezi contemporani, mergeţi la Clubul Cinefililor!" (sursa: altiasi.ro)
Vă aşteptăm la un film de palmares,
Echipa Clubul Cinefililor.