duminică, 23 iulie 2017

Luis Buñuel - Le fantôme de la liberté

Luni, 24 iulie 2017, de la ora 18:00, Clubul Cinefililor Iași ne invită să vizionăm la Casa de Cultură Mihai Ursachi (Parcul Copou, Bulevardul Carol I, Iași):

Le fantôme de la liberté
(Luis Buñuel, Franța, 1974, 104 minute, IMDB: 8.0)


O prezentare scurtă și cuprinzătoare din dosarul Criterion, menționat de Octavian:
Bourgeois convention is demolished in Luis Buñuel’s surrealist gem The Phantom of Liberty. Featuring an elegant soiree with guests seated at toilet bowls, poker-playing monks using religious medals as chips, and police officers looking for a missing girl who is right under their noses, this perverse, playfully absurd comedy of non sequiturs deftly compiles many of the themes that preoccupied Buñuel throughout his career—from the hypocrisy of conventional morality to the arbitrariness of social arrangements. 

sâmbătă, 15 iulie 2017

Luis Buñuel - Nazarín

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi luni, 17 IULIE 2017 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului spaniol Luis Buñuel:


"Nazarín"
(Mexic, 1959, 94 minute, IMDB: 8.0)


Octavian ne sugerează și un reportaj de la o televiziune franceză din 1963 despre acest regizor excentric: Un cincéaste de notre temps: Luis Buñuel (with english subtitles). Sunt acolo și câteva referințe la Nazarín, printre care ideea importantă că tema acestui film este îndoiala ce apare în mintea omului. Pentru Buñuel ea reprezintă o unealtă care poate duce la un fel de progres, la schimbarea unor convingeri. În egală măsură, îndoiala poate pur și simplu să treacă fără să lase urme, dar în ea se găsește potențialul unor schimbări esențiale și asta o face extrem de importantă.

luni, 10 iulie 2017

Luis Buñuel - Ensayo de un crimen

Săptămâna trecută lucrurile nu au mers conform planului, iar filmul nu s-a mai difuzat. Însă astăzi, 10 iulie 2017, de la ora 18, am putut vedea:

"Ensayo de un crimen"

("Criminal Life of Archibaldo de la Cruz", Mexic, 1955, 82 minute, IMDB: 8.0)


În ciuda titlului, filmul se dovedește a fi o comedie neagră cu destul de multe elemente demne de psihanaliză. Stilul și jocul actorilor e fluent și hollywoodian (din era studiourilor), deși filmul e produs în Mexic și-i caricaturizează direct pe turiștii americani.

Comentatorii de pe IMDB vorbesc despre multe simboluri și subtilități în acest film, probabil îndreptățite, însă ce iese în evidență este contrastul dintre stilul vizual formal al filmului și direcția total nonconformistă a scenariului. Filmul este o comedie, dar nu se ia în serios nici măcar din punctul ăsta de vedere, rămâne mai degrabă într-o zonă întunecată și absurdă, fără o miză sau o direcție clară. Ceea ce, până la urmă, este una din trăsăturile suprarealismului.

Un alt lucru (mai prozaic) ce atrage atenția e faptul că filmul nu a beneficiat de o restaurare decentă. Cel puțin varianta pe care am putut s-o vedem avea pe alocuri culorile atât de saturate încât nu se puteau distinge clar personajele. Sper că originalele nu s-au pierdut și că vor apărea versiuni mai bune.

duminică, 2 iulie 2017

Luis Buñuel - El

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi luni, 3 IULIE 2017 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului spaniol Luis Buñuel:

"El"
(Mexic, 1953, 92 minute, IMDB: 7.9)


În luna iulie revenim la un regizor descris de New York Times drept "un iconoclast, moralist și revoluționar devenit un lider al suprarealismului avangardist în tinerețe și un regizor dominant pe plan internațional o jumătate de secol mai târziu."

Un regizor straniu, cu foarte multă forță și originalitate, preocupat de satira socială și de absurdul convențiilor sociale și al psihicului uman. 

De asemeni, revenim la publicarea pe acest blog al unor gânduri sau discuții cinefile care ni se par interesante. Datorită faptului că evenimentele sunt mai ușor de organizat pe Facebook, vom încerca să publicăm pe blog mai degrabă lucruri legate de receptarea filmelor decât de prezentarea lor sau a evenimentelor de proiecție. Cu alte cuvinte, încercăm să avem un fel de blog al spectatorilor mai mult decât al organizatorilor, răspunzând mai ales la întrebarea: ne-a plăcut filmul? și, mai ales, este acesta un film bun?

Din discuțiile anterioare, am ajuns cumva la concluzia că cele două întrebări sunt foarte diferite și e mai ușor de ajuns la un conses în legătură cu a doua, decât cu prima.

Vizionare plăcută și discuții interesante!