miercuri, 9 ianuarie 2013

Miercuri, 16 ianuarie 2013 - 493 - "Fata lui cea isteaţă" - medalion regizorul american HOWARD HAWKS

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 16 IANUARIE 2013 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului american, HOWARD HAWKS:

"FATA LUI CEA ISTEAŢĂ"
("His Girl Friday”, 1940 – alb/negru – 92 minute)
*subtitrare în română


Mircea Dumitrescu: "Howard Hawks (Goshen, Indiana, 30 mai 1896 – Los Angeles, California, 1977), cu studii la Philips Exeter Academy din Pasadena şi la Cornell Academy din New York, inginer în mecanica indus­trială, lucrează la Famous Players-Lasky, în timpul vacanţelor şi, în acelaşi timp, se ocupă cu cursa de automobile şi cu pilotajul de avioane. În 1914 este pilot de vânătoare în războiul din Europa. După război, cu gradul de locotenent, lucrează la o companie aeronautică, fiind pilot de încercare. În cinematografie, iniţial, lucrează la Paramount, apoi este ajutor de regizor, iar în 1924 scrie primul subiect şi scenariu pentru film. Ca regizor debutează în 1926, cu Road to Glory (Drumul spre glorie). Dar afirmarea lui, după câteva filme, are loc în 1928, cu A Girl in Every Port (O fată în fiecare port).

Aparţinând „vechii gărzi” , alături de William Wyler, Howard Hawks este un valoros artizan care stăpâneşte foarte bine baza materială a limbajului cinematografic. Sigur, dezinvolt, spontan, el reprezintă nu numai spiritul american, inventiv şi întreprinzător, dar şi gustul pentru acţiune, pentru aventură, pentru caracterele tari, specifice acestui tip uman. A practicat specii cinematografice foarte variate, de la fil­mul de gangsteri, Scarface, 1932, cu celebrul Boris Karloff, la filmul de aventuri, The Dawn Patrol (Escadrila morţii), 1930, de la filmul despre violenţă, Barbary Coast (Oraşul fără lege), 1935, la filmul de război, Sergeant York (Sergentul York), 1941, de la comedia sofisticată, Bringing Up Baby (Leopardul Suzanei), 1938, la comedia de moravuri, Gentlemen Prefer Blondes (Bărbaţii preferă blondele), 1953, de la filmul cu implicaţii poliţiste, The Crowd Roars (Cursa morţii), 1932, la western. Se remarcă printr-un stil person­al: în centrul atenţiei filmelor sale este omul, foarte bine individualizat, prin profesie, îmbrăcăminte, comportament, exaltându-i voinţa, demnitatea, hotărârea, spiritul de luptă. Personajele sale masculine sunt caractere puternice, iar cele feminine se remarcă prin eleganţă. În ceea ce priveşte reali­tatea americană, o evocă fără menajamente, dar cu o intenţie moralizatoare. În acest sens este de reţinut colaborarea cu scriitorul William Faulkner, prietenul său, un cunoscut şi de temut radical. Colaborarea lor începe în 1933, cu filmul Today We Live (Ultima noapte).

În filmele sale western, specie în care a excelat, se observă o trecere de la nota meditativă a primelor la nota dominantă de acţiune, de dinamism. Astfel, foarte apreciata este trilogia formată din Red River (Râul roşu), 1948, Rio Bravo, 1959, şi Rio Lobo, 1970, ultimul său film (în rolul protagonistului, John Wayne, un reper al „tipului nord-american”). Aici, temele sunt cele ale răfuielii şi răzbunării, tratate însă în registru comic. Iată, aşadar, nota de modernitate. Ca în întreaga sa filmografie, caracterele se dezvăluie din înlănţuirea faptelor. Dar, dincolo de înfăţişarea comică, se relevă aspecte dramatice ale existenţei umane." 

FATA LUI CEA ISTEAŢĂ (1940) - cu: Cary Grant, Rosalind Russell - Hildy Johnson (Rosalind Russell), divorţată de Walter Burns (Cary Grant) – editor al unui important ziar din Chicago, îi face o vizită la birou pentru a-l anunţa că este logodită şi că se va mărita curând, adică ziua următoare, cu cel ales. Walter Burns nu vrea acest lucru în primul rând pentru că încă o iubeşte şi, cel mai important, Hildy este unul dintre cei mai buni reporteri ai săi! Aşa că îl somează pe unul dintre oamenii săi, Bruce Baldwin, să facă orice pentru a-l ajuta să-i schimbe decizia Hildei. 



Vă aşteptăm la primul film din anul cinefil 2013,
Echipa Clubul Cinefililor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu