marți, 28 mai 2013

Miercuri, 29 mai 2013 - 513 - "Parfumul"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 29 MAI 2013 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului german, TOM TYKWER:

"PARFUMUL"
("Perfume: The story of a murderer", 2006 – color – 147 minute)
*subtitrare în română


Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw) s-a născut în 1744. Copil orfan, bolnăvicios, el nu reuşeşte să supravieţuiască decât unicului său har: mirosul. Grenouille nu are altă pasiune decât pe cea a mirosurilor şi fiecare secundă a vieţii sale este călăuzită de simţul său hiperdezvoltat. Ducând o viaţă mizerabilă, tânărul reuşeşte să se angajeze ca ucenic la un mare meşter parfumier al Parisului, Giuseppe Baldini (Dustin Hoffman). El reuşeşte astfel să descopere tehnicile şi secretele de fabricare a parfumurilor, care îi duc talentul pe culmi nebănuite. După ce creează câteva capodopere olfactive, Grenouille devine obsedat de mireasma ideală, un parfum care să seducă instantaneu pe oricine i-ar intra în raza de acţiune. În căutarea ingredientelor potrivite, Grenouille este irezistibil atras de parfumul natural al unor tinere fete. El nu va ezita să ucidă pentru a le fura mireasma...

Filmul este ecranizarea romanului Parfumul, publicat in 1985, al scriitorului Patrick Süskind.

Vă aşteptăm, în sfârşit, după îndelungi aşteptări, la film,
Echipa Clubul Cinefililor.

luni, 20 mai 2013

Miercuri, 22 mai 2013 - 513 - "Război pe calea undelor" - filmul lui Alexandru Solomon în cadrul Simpozionului Naţional "Radio Europa Liberă. Vocile libertăţii în eterul comunist"


Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul" şi în parteneriat cu Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative de la Universitatea "Petre Andrei" Iaşi, Centrul Cultural Ceh, Centrul Cultural German vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 22 MAI 2013 de la ora 18.00, în cadrul

SIMPOZIONULUI NAŢIONAL 
"RADIO EUROPA LIBERĂ. VOCILE LIBERTĂŢII ÎN ETERUL COMUNIST" 

filmul realizat de regizorul ALEXANDRU SOLOMON:

"RĂZBOI PE CALEA UNDELOR"
("Cold Waves", 2007 – color – 108 minute)


Vă aşteptăm la un film documentar de calibru,
Echipa Clubul Cinefililor.

vineri, 10 mai 2013

CineMaraton ZBOR ÎN FILM - 11/12 mai 2013 (sâmbătă spre duminică) - de la ora 21.00 la 04.00


Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi 3 filme în cadrul CineMaratonului ZBOR ÎN FILM sâmbătă spre duminică, 11/12 mai 2013:

1. de la ora 21.00:

ROBERT ALDRICH: ZBORUL LUI PHOENIX
("Flight of Phoenix", 1965, color, 142 minute; subtitrare în română)


Consacrat capacităţilor temerare ale omului în situaţii-limită, filmul prezintă - neevitând o sumă de clişee - lupta pentru supravieţuire a zece inşi rămaşi în viaţă după prăbuşirea unui avion în plin deşert al Saharei. (sursa: cinemagia) *Filmul a fost nominalizat la două premii Oscar şi la Globurile de Aur pentru Cea mai bună Dramă.

2. de la ora 23.50:

MARK FORSTER: ALERGÂND DUPĂ ZMEU
("The Kite Runner", 2007, color, 123 minute; subtitrare în română)


Într-o ţară pe picior de război, doi copii, Amir şi Hassan, par să se despartă pentru totdeauna. E după-amiază când cerul deasupra Kabulului exultă de fericirea şi libertatea zmeelor. 20 de ani mai târziu, Amir se întoarce din America în Afganistanul strivit de guvernarea talibană, pentru a-şi înfrunta secretele negre care-l bântuie şi pentru a-şi încerca ultima şansă de a îndrepta lucrurile. (sursa: cinemagia) *Filmul a fost nominalizat la Premiile Oscar, pentru Cea mai bună Muzică, la BAFTA şi la Globurile de Aur pentru Cel mai bun Film Străin.

3. de la ora 02.30:

JIM ABRAHAMS, DAVID ZUCKER, JERRY ZUCKER: AIRPLANE!
("Airplane!", 1980, color, 88 minute; subtitrare în română)


Pilotul unui avion a fost răpus de un virus chiar în timpul zborului şi singura soluţie ca pasagerii să ajungă în siguranţă la aeroport este ca cineva din avion să preia controlul. Singura soluţie existentă era Ted Striker, un fost pilot de război care, de când a avut o experienţă dramatică în război, a spus că refuză să mai piloteze vreodată. O astfel de situaţie însă nu lasă loc de încăpăţânare, Ted fiind nevoit să-şi învingă fobia pentru binele său şi al tuturor celor din avion. (sursa: cinemagia) *Filmul a fost nominalizat la BAFTA pentru Cel mai bun Scenariu şi la Globurile de Aur pentru Cea mai bună Comedie.

Organizator: Bogdan Monoran.

Vă aşteptăm la prima serie de filme nocturne din 2013,
Echipa Clubul Cinefililor. 

marți, 7 mai 2013

Miercuri, 8 mai 2013 - 509 - "Războinicul şi prinţesa"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 8 MAI 2013 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului german, TOM TYKWER:

"RĂZBOINICUL ŞI PRINŢESA"
("Die Kaiser und die Kaiserin", 2000 – color – 135 minute)
*subtitrare în română


Cronica de prezentare a filmului pe AltIaşi, realizată de Iosif Prodan:

"Al doilea film din medalionul dedicat de Clubul Cinefililor regizorului german Tom Tykwer este Die Krieger und die Kaiserin (2000), nominalizat la European Film Awards (EFA) la categoriile Cel mai bun Regizor, Cea mai bună Imagine, Cel mai bun Actor şi Cea mai bună Actriţă. 

Sinopsis: „Sissi este o tânără asistentă într-un spital de psihiatrie, vădit ataşată de pacienţii săi, dar a cărei viaţă este destul de fadă. Asta până când un accident îi va schimba viaţa pentru totdeauna. Ea scapă ca prin miracol, în mare parte datorită faptului că este menţinută în viaţă de însuşi cel care declanşase accidentul, un tânăr fost soldat, depresiv, ce locuieşte împreună cu fratele său.” (sursa: cinemagia)

Stephan Holden, cronicar la „The New York Times”, scrie în paginile cunoscutului cotidian american ca Die Krieger und die Kaiserin este „un basm dramatic cu nuanţe metafizice, care funcţionează după structura unui puzzle. Cu cât descoperi mai mult din ce se află în spatele poveştii, cu atât realizezi că ceea ce cauzează toate răsturnările de situaţie este destinul”. Acelaşi critic vede în acest lungmetraj o continuare tematică a precedentului Lola rennt, dar unde Lola curgea cu o viteză sufocantă, Die Krieger... este mai degrabă caracterizat de un „suprarealism languros”.

Dintr-un alt punct de vedere, Peter Bradshaw de la „The Guardian” afirmă din start că nu e fan Tom Tykwer - deşi i-a plăcut Wintersleepers (1997) - Die Krieger und die Kaiserin e „lung, plictisitor, pretenţios, cu o poveste difuză care ar trebui să fie susţinută de ceva trimiteri cosmice, dar e mai degrabă searbăd”.

Tom Tykwer a debutat în 1986 cu Friday Afternoon, iar dintre cele mai cunoscute filme ale sale (în afară de Lola Rennt) se numără ecranizarea după romanul cult al lui Patrick Suskind, Perfume (2006) şi recentul Cloud Atlas (2012), tot o ecranizare, după titlul omonim al lui David Mitchell. La capitolul palmares festivalier nu are nicio distincţie importantă câştigată, dar compensează cu nominalizări şi prezenţe la festivaluri importante, precum Berlinala (unde a avut şanse la Ursul de Aur în 2002 şi 2004), Locarno (1997) şi Veneţia (în 1998 şi 2010), sau gale sonore precum Globurile de Aur, EFA si BAFTA.

Die Krieger und die Kaiserin  nu a fost distribuit în cinematografele din România."

Vă aşteptăm la al doilea film din cadrul medalionului dedicat lui Tom Tykwer,
Echipa Clubul Cinefililor.

miercuri, 1 mai 2013

Miercuri, 1 mai 2013 - 508 - "Aleargă, Lola, aleargă" - medalion regizorul german TOM TYKWER


Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 1 MAI 2013 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului german, TOM TYKWER:

"ALEARGĂ, LOLA, ALEARGĂ"
("Lola Rennt”, 1998 – color – 81 minute)
*subtitrare în română


"TOM TYKWER s-a născut la Wupperthal în 1965 şi a realizat primul său film  "Super-8" pe când avea doar 11 ani. Din 1980, el a lucrat în diferite cinematografe, proiectând filme. În 1988, pentru a-şi câştiga existenţa, el a realizat programele cinematografului Moviemento din Berlin, s-a ocupat de revizuirea scripturilor şi a realizat portrete TV ale unor regizori. În această perioadă l-a întâlnit pe cameramanul Frank Griebe, care a lucrat ulterior la toate proiectele cinematografice ale lui Tykwer.

După filmele de scurt metraj Because (1990) şi Epilogue (1992), Tykwer a realizat Deadly Maria, în 1993, primul său film de lung metraj. Filmul a fost lansat în 1993, la Hof Film Festival, şi a fost prezentat la alte peste 60 de festivaluri de film din lume.
Împreună cu Ştefan Arndt, Wolfgang Becker şi Dani Levy, Tykwer a înfiinţat compania de producţie X Filme Creative Pool în 1994. Arndt, unul dintre producătorii filmului Deadly Maria, i-a alcătuit lui Tykwer o echipă de producţie redutabilă – în colaborare cu regizorul adjunct, Maria Köpf.

Tykwer a scris scenariul pentru Life is All You Get împreună cu Wolfgang Becker în 1995-1996, înainte de a regiza cel de-al doilea film de lung metraj al său, Winter Sleepers (1997). Unul dintre colaboratorii săi pentru acest film a devenit realizatorul său de sunet, sound designerul şi mixerul Matthias Lempert, care de atunci, a lucrat la toate filmele lui Tykwer.

În 1998, Tykwer a realizat Run Lola Run, filmul care a constituit primul hit internaţional produs de casa de filme X Filme şi care, probabil datorită structurii lui narative, a devenit succesul anului în Germania. Filmul a fost răsplătit cu peste 30 de premii în toată lumea.

Succesul celui de-al patrulea film al lui Tykwer, The Princess and The Warrior (2000), pentru care Tykwer a lucrat din nou cu Franka Potente – care jucase rolul Lolei din filmul anterior – s-a soldat cu înfiinţarea unei noi companii de distribuţie, X Verleih AG. Filmul a mai marcat şi cooperarea regizorului cu editorul Mathilde Bonnefoy şi scenograful Uli Hanisch, relaţie profesională extrem de fructuoasă, care durează şi astăzi.

În 2002 a apărut Heaven, primul film de limba engleză al lui Tykwer, bazat pe scenariul realizatorului polonez Krzysztof Kieslowski. Produs în co-producţie de către X Filme şi Miramax, avându-i în rolurile principale pe Cate Blanchett şi Giovanni Ribisi, filmul a fost prezentat în deschiderea Festivalului International de Film de la Berlin, în 2002.

În August 2002 Tykwer a realizat filmul scurt True, cu Natalie Portman şi Melchior Beslon, care a făcut parte din filmul de lung metraj Paris, Je T’aime, un proiect cinematografic în care mulţi regizori renumiţi au fost invitaţi să creeze câte un episod simbolic pentru cele 20 de arondismente ale Parisului.

După patru ani de muncă a apărut pe ecrane, la 14 septembrie 2006, cel mai elaborat film al lui Tykwer de până acum, Perfume. Deşi filmul a avut parte de critici contradictorii în presă, transpunerea pe ecran a bestsellerului lui Patrick Süsskind, produs de Bernd Eichinger şi interpretat de actori ca Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman şi Rachel Hurd-Wood, i-a adus lui Tykwer cele mai mari încasări de până acum. Filmul a rămas în topul cinematografic mai multe săptămâni, repurtând cel mai mare succes de casă in Europa, Asia şi America de sud.

În Septembrie 2008, Tykwer a regizat filmul scurt The Inside of Things, care face parte din compendiul DVD al lui Alexander Kluges, pe tema Capitalului lui Karl Marx.

În octombrie, Tykwer a început filmarile pentru filmul scurt Feierlich Travels, contribuţia lui Tykwer al proiectul Germany 09, în cadrul căruia peste 12 realizatori germani îşi prezintă perspectiva asupra situaţiei sociale, culturale şi politice din Germania de astăzi.

În Noiembrie 2008, Tykwer a supervizat filmările pentru producţia Kenyan-German, Soul Boy, un film cu buget redus, turnat aproape exclusiv în cea mai săracă provincie a Africii, Kibera (Nairobi). Tykwer şi tânăra regizoare ganezo-kenyana Hawa Essuman, au realizat filmul pe baza unui scenariu scris de scriitorul Billy Kahora, din Nairobi."

(Franka Potente)

Run Lola, Run este povestea lui Manni şi a prietenei lui, Lola, care încearcă să îl salveze pe acesta de la moarte. Manni face greşeala fatală de a uita în metrou o geanta cu 100.000 de marci. Banii nu erau ai lui, ci erau primiţi în grijă de la Ronnie, un traficant de automobile. El a pierdut o sumă mare de bani, aşa că se simte nevoit să o sune pe Lola să faca rost de banii unor criminali care îl ameninţa cu moartea. Ea are la dispoziţie fix 20 de minute pentru a face rost de bani lichizi şi de a ajunge în mâna lor.


Vă aşteptăm la film de 1 mai,
Echipa Clubul Cinefililor.