luni, 23 mai 2011

Miercuri, 25 mai 2011 - 413 - "Căința"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 25 MAI 2011 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion TENGIZ ABULADZE:

"CĂINȚA"
("Monanieba", 1984 - color - 153 minute)
*subtitrare în română


În perioada în care orice film care se producea în Uniunea Sovietica trebuia să treacă prin cenzura de la Moscova, georgianul Tengiz Abuladze a încercat să darâme, prin temele abordate în peliculele sale, câteva dintre simbolurile lumii totalitariste în care trăia și să privească dincolo de cortina de fier ce izola țările comuniste. Așa se și face că, în patruzeci și doi de ani de carieră Abuladze a reușit să realizeze doar treisprezece filme, care însă prin profunzimea mesajului lor l-au impus pe georgian drept unul dintre seniorii citadelei filmului.

Cel mai provocator film al binecunoscutei trilogii a lui Abuladze, pelicula sa de referință, a fost considerată ”Căința”, nominalizat la premiul Globul de Aur, categoria Cel mai bun film străin și câștigător al Marelui premiu al juriului, la festivalul de la Cannes. În privința modului în care s-a născut ideea acestui film, Abuladze își amintea că, într-o dimineață, pe când se afla pe o șosea din Armenia, a avut un accident de circulație foarte grav. ”Un camion a intrat în mașina noastră, șoferul a fost ucis, iar eu, grav rănit. Am petrecut multe luni în spital și mi-am promis mie însumi că, dacă-mi voi reveni, voi incerca să fac ceva care să conteze cu adevarat. Și imediat am început să lucrez la scenariul filmului ”Căința”, spunea Abuladze.

Regizorul georgian a decis să-i arate scenariul lui Eduard Shevardnadze, ministrul de externe al Uniunii Sovietice la acea vreme și secretarul general al partidului comunist din Georgia. Acesta l-a apreciat din prima clipa, a făcut câteva sugestii, printre care și aceea referitoare la modul practic de producere a filmului. O singură dată pe an, televiziunea georgiană era autorizată să investească într-un program, dacă tema acestuia era aprobată la Moscova. Așa că, pentru a fi acceptată producerea acestui film, televiziunea georgiana a trimis următoarea telegramă: ”Tengiz Abuladze va turna un program cu subiect moral – estetic”. și astfel s-a născut ”Căința”, filmul despre care avea să vorbească toată lumea în următoarea perioadă. Filmată în doar cinci luni, ”Căința” este o satiră a stalinismului, care aduce în prim plan imaginea dictatorului feroce, din orice colț al lumii și din orice timp. Filmul a fost vizionat de Mihail Gorbaciov, care a mărturisit apoi că acesta este unul dintre preferatele sale, iar ministrul culturii a decis să trimită ”Căința” la Festivalul de la Cannes. Epoca deschiderii sosise... Însă pentru Tengiz Abuladze era prea târziu.

Sunteți așteptați să reînnodăm medalionul dedicat lui Tengiz Abuladze,
Echipa Clubul Cinefililor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu