joi, 8 septembrie 2011

Miercuri, 14 septembrie 2011 - 429 - "Strălucitoare stea"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 14 SEPTEMBRIE 2011 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion JANE CAMPION:

"STRĂLUCITOARE STEA"
("Bright Star", 2009 - color - 120 minute)
*subtitrare în română


"A face un astfel de film, încheiat la toți nasturii tunicii, cu toate volanele bunului simț apretate, parfumate discret, asortat cu lornion peste pupila viziunii narative și joben scrobit deasupra creștetului memoriei lirice, e poate un gest anacronic și reverențios. A sufla colbul de pe coperțile poemei paradisului pierdut e la rându-i un gest înnecăcios pentru filmele-vers alb. Prin această specie filmic-lirică înțeleg acel tip de filme care îngână poezia unei epoci apuse cu spiritul și naturalețea ei.

Relația muză-poet (Keats și dama sa croitoreasă înarmată cu igliță critică) e una simbiotică mundanului, simplă, în mare măsură platonică, vitregită de neajunsurile vremii fie ele societale, maritale, pecuniare, medicale. Văpaia ei e catalizată de gesturi la fel de simple, însă potențate de însemnătatea slovei scrisă cu peniță înmuiată în călimara romanticului, slova ondulată caligrafic, rezultat al unei scrijeliri ritualice.

Simbioza mediu-mesaj devine o oglindire, un joc secund al relației muză-poet. Amarul regulilor unui astfel de joc sunt parcă inerente oricărui spirit precoce ce a viețuit vreodată sub fustele istoriei, spirit, destin jertfit pe altarul glorificării postmortem. Un film cu rimă vizuală și picior metric!" (fragmente din recenzia la film a Adinei de pe cinefillebookeeper.blogspot.com)


Save it for me, sweet love! though music breathe
Voluptuous visions into the warm air,
Be like an April day
Smiling and cold and gay,
A temperate lily, temperate as fair;
Then, heaven! there will be
A warmer June for me.
~ from "To Fanny" by John Keats


Vă așteptăm la un film nominalizat la Oscar,
Echipa Clubul Cinefililor.

3 comentarii: