duminică, 4 decembrie 2011

Miercuri, 7 decembrie 2011 - 444 - "Șei în flăcări" - medalion regizorul american MEL BROOKS

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 7 DECEMBRIE 2011 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului american MEL BROOKS:

"ȘEI ÎN FLĂCĂRI"
("Blazzing saddles", 1974 - color - 93 minute)
*subtitrare în română

(regizorul Mel Brooks)

Mel Brooks și-a început cariera ca și comediant. El a găsit o satisfacție mai mare în lucrul în spatele scenei, devenind scenarist de comedie pentru televiziune. Brooks a trecut mai târziu la film, lucrând ca actor, regizor, scenarist și producător. Primul film al lui Brooks a fost Criticul (1963), o satiră animată a cinematografiei ezoterice, conceput de Brooks şi regizat de Ernest Pintoff. Filmul de scurt metraj a câștigat un premiu Oscar. Brooks a creat alături de Buck Henry seria TV de succes Get Smart, avându-l în rolul principal pe Don Adams, ca un agent secret stângaci.

Primul film artistic de lungmetraj al lui Brooks, The Producers, a fost o comedie neagră despre doi parteneri de teatru, care încearcă să creeze în mod deliberat cel mai prost spectacol de pe Broadway. Filmul a fost atât de curajos în satira sa (de remarcat este reprezentația "Springtime for Hitler"), încât studiourile majore nu s-au atins de el. Brooks a găsit în sfârşit un distribuitor independent, care l-a lansat ca un film de artă, ca o atracție de specialitate. Filmul a primit un Oscar pentru cel mai bun scenariu original. Brooks l-a transformat mai târziu într-un muzical, care a devenit un mare succes pe Broadway, primind 12 premii Tony, performanță la care nu s-a mai ajuns nici până astăzi.

Cele două filme cu cel mai mare succces financiar au fost lansate în 1974: Blazing Saddles (co-scris cu Richard Pryor, Andrew Bergman, Norman Steinberg şi Alan Uger), şi Young Frankenstein (co-scris cu Gene Wilder). A avut apoi o idee îndrăzneaţă: primul lungmetraj de comedie fără sunet de patru decenii: Silent Movie (co-scris cu Ron Clark, în 1976) avându-l pe Mel pentru prima dată într-un rol principal, cu Dom DeLuise şi Marty Feldman ca ajutoarele sale. În anul următor a lansat parodia la adresa lui Hitchcock, High Anxiety (de asemenea, scris cu Clark), fiind primul film produs de însuși Brooks. Este unul dintre puținii artiști care au câștigat un Emmy, un Grammy, un Tony și un Oscar.

(scenă din Șei în flăcări)

"Vă mai amintiți zilele când umanitatea râdea de ea însăși? Acest film ne trimite într-o eră mai inocentă, în care PC-ul nu reprezenta decât două litere puse una lângă alta. Rasismul din filmul acesta îi ironizează pe albi! Niciun negru din film nu joacă un rol negativ. Țăranii americani (rednecks) sunt criticați. E un film atât de amuzant, de la scena de deschidere cu șina de cale ferată până la final când protagoniștii se îndreaptă spre apus într-o limuzină, pentru că este obosit calul.
Fiecare personaj e unic și amuzant, de la șeriful negru (acum, e de actualitate acest fapt, nu credeți? În 1874 un șerif negru, iar acum, în 2008, un președinte negru.), la personajul lui Gene Wilder...de la Hedley Lamarr la Guvernatorul jucat de Mel Brooks. Însă să nu o uităm nici pe Madeline Kahn, care, pentru al ei Lili Von Shtuup, a primit o nominalizare la micul Oscar. Pe mine m-a distrat o ora și 20 de minute și sper ca și la voi să aibă același rezultat." (Bogdan Monoran)

Vă așteptăm la penultimul film de medalion de anul acesta,
Echipa Clubul Cinefililor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu