marți, 28 februarie 2012

Miercuri, 29 februarie 2012 - 456 - "Splendoare în iarbă"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 29 FEBRUARIE 2012 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului american de origine greacă, ELIA KAZAN:

"SPLENDOARE ÎN IARBĂ"
("Splendor in the grass", 1961 - color - 124 minute)
*subtitrare în română


“What though the radiance which was once so bright
  Be now for ever taken from my sight,
  Though nothing can bring back the hour
  Of splendour in the grass, of glory in the flower;
  We will grieve not, rather find
  Strength in what remains behind.”
William Wordsworth, “Ode: Intimations of Immortality from Recollections of Early Childhood”, 1802.

Deane (Natalie Wood într-o prestaţie nominalizată la Oscar, care a făcut-o pe actriţă să se îndrepte spre roluri complexe ca adult) este o tânără hotărâtă să facă ce e bine în oraşul ei din Kansas, în anii 1920. Dar sentimentele pe care le are faţă de iubitul ei, Bud (debutantul Waren Beaty) sunt prea puternice. Curând, însă, conflictul dintre comportamentul respectabil şi dorinţă îl va aduce pe Bud la un colaps fizic, iar pe Deane în pragul nebuniei.

Regizorul Elia Kazan l-a încurajat pe William Inge (Bus Stop, Picnic), câştigătorul unui premiu Pulitzer, să transforme o poveste reală pe care o auzise în Midwest, într-un scenariu de Oscar. Rezultatul, Splendoare în iarbă, rămâne astăzi la fel de poetic, impresionant şi puternic exact cum era în urmă cu două generaţii.

 "Lucrul cel mai de seamă în 'Splendoare în iarbă', este fără îndoială descrierea procesului neurastenizării fetei, unde colaborarea dintre regizor şi Nathalie Wood se ridică deasupra didacticismului scenariului." - 1971 - Robin Wood

Vă aşteptăm la ultimul film din cadrul medalionului dedicat regizorului Elia Kazan, 
Echipa Clubul Cinefililor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu