luni, 4 iunie 2012

Miercuri, 6 iunie 2012 - 466 - "Cutia Pandorei" - medalion regizorul austriac, GEORG WILHELM PABST

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 6 IUNIE 2012 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului austriac, GEORG WILHELM PABST:

"CUTIA PANDOREI"
("Der buchse der Pandora", 1929 - alb-negru - 133 minute)
*subtitrare în română

(regizorul austriac, GEORG WILHELM PABST)

Un film care o distribuie pe Louise Brooks într-unul dintre rolurile sale iconice, Lulu - încarnarea supremă a erosului feminin, aşa cum îl vedea Wedekind. Acţiunea se petrece în anii '90 (ai secolului al XIX-lea!), deci practic în prezentul dramaturgului. Faptele prezentate au scandalizat epoca. Evident, Wedekind a avut dificultăţi în reprezentarea piesei, dar a fost ajutat de admiratori, printre care şi Karl Kraus, în Viena. Şi a fost inspirator pentru alţi artişti, precum Alban Berg, maestrul muzicii dodecafonice, care a şi scris o operă (neterminată) intitulată Lulu. Inspirator a fost şi pentru G. W. Pabst. Nu e prima ecranizare, de altfel, aceasta a regizorului austriac venind după cea din 1921 a lui Arzén von Cserépy, cu starul danez Asta Nielsen în rolul principal.

(Louise Brooks în rolul Lulu)

La premieră, filmul lui Pabst nu a stârnit prea mare entuziasm. Filmul a fost redescoperit în anii '50, alături de alte titluri ale cinematografului Republicii de la Weimar, fiind aclamat ca una dintre cele mai mari realizări ale acestuia.

Vă aşteptăm la un regal al filmului mut,
Echipa Clubul Cinefililor.

Un comentariu:

  1. Partea oarecum tristă e că viața actriței a fost foarte asemănătoare cu aceea a personajului (deși sfârșitul nu a unul violent, ca în film).

    Luise Brooks a fost, datorită personalității sale capricioase, trecută pe lista neagră a tuturor studiourilor din US, iar de Europa s-a plictisit repede. Însă mai târziu în viață a scris o biografie foarte apreciată despre perioada de glorie și despre decăderea care a urmat.

    RăspundețiȘtergere