sâmbătă, 1 septembrie 2012

Miercuri, 5 septembrie 2012 - 478 - "Kadosh" - medalion regizorul israelian, AMOS GITAI


Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 5 SEPTEMBRIE 2012 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului israelian, AMOS GITAI:

"KADOSH"
("Kadosh”, 1999 – color – 110 minute)
*subtitrare în engleză


Amos Gitai este cel mai cunoscut cineast israelian din lume, cu importante participări de-a lungul timpului la Centrul Pompidou Paris, la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) New-York, la Lincoln Center New-York sau British Film Institute Londres. Opera sa cuprinde peste 40 de filme, de ficţiune şi documentare. Intre 1999 şi 2011, şapte dintre filmele sale au fost prezentate în competiţii oficiale la Festivalul de la Cannes şi la Mostra de Venise. Gitai a lucrat cu nume importante precum: Juliette Binoche, Jeanne Moreau, Natalie Portman, Yael Abecassis, Samuel Fuller, Hanna Schygulla, Annoe Lennox, Barbara Hendricks, Lea Seydoux, Valeria Bruni Tedeschi, Renato Berta, Nurith Aviv, Eric Gautier şi mulţi alţii.


KADOSH - O lume ermetică, aceea a hassidimilor din Ierusalim, este pentru prima oară descrisă minuţios, cu practicile sale stricte, într-un film ''de cameră'', unde vibrează, amplu, universalul şi un dialog în care disperarea este redusă la şoaptă. Măritată de zece ani cu Meir, Rivka n-a avut copii, deşi soţii s-au iubit pătimaş. Constrâns de tatăl său, rabinul comunităţii, şi de Legea Talmudică potrivit căreia, dacă timp de un deceniu o femeie nu a avut copii, ea trebuie repudiată, Meir divorţează, ca să îşi încerce forţele reproductive cu alta. La rândul ei, Malka, sora Rivkăi, este amorezată de Yakov, un muzician, care a izbutit să se smulgă din nemiloasa îmbrăţişare a habotnicilor. Dar îndrăgostiţii întâmpină rezistenţa aceluiaşi tată autoritar şi şef religios, care doreşte ca Malka să îl ia de soţ pe Yosif, asistentul său fidel. Spre deosebire de Meir, care se resemnează, Malka îşi impune voinţa.

Vă aşteptăm la debutul toamnei cinefile,
Echipa Clubul Cinefililor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu