duminică, 1 decembrie 2013

Miercuri, 4 decembrie 2013 - 534 - "Vecinul meu, Totoro" - medalion regizorul japonez HAYAO MIYAZAKI

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 4 DECEMBRIE 2013 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului japonez, HAYAO MIYAZAKI:

"VECINUL MEU, TOTORO"
("Tonari no Totoro”, 1988 – color – 86 minute)
*subtitrare în engleză


"Hayao Miyazaki este celebru pentru filmele sale de animaţie, în special pentru copii, dar ale căror subiecte ating şi adulţii de toate vârstele.

El s-a născut în Tokyo în 1941. După studii politice şi economice la Universitatea Gakushuin de la care îşi ia licenţa în 1963, este angajat la Toei Daga (actualul Toei Animation Company). Ca şi pentru mentorul său, Isao Takahata, este o alegere de carieră neobişnuită pentru cineva care posedă pregătirea sa universitară. În timpul studiilor sale, el devine interesat de literatura pentru tineret şi citeşte multe opere din întreaga lume. Este deasemenea şi un ilustrator foarte înzestrat.

În 1968, el se ocupă de decorurile şi de desenele din Horus, Prince du soleil. În 1973, este angajat împreună cu Iaso Takahata de Zuiyo Eizo. Între 1973 şi 1985 el se ocupă, printre altele, de decoruri şi de compoziţia imaginii seriei Heidi (1974), de producţia şi regia seriei Conan, fiul viitorului (1978) şi de filmul Le Chateau de Cagliostro (1979).

La începutul anilor '80, el soseşte la Los Angeles pentru a studia animaţia lângă Neuf Sages al studiourilor Walt Disney. În aceeaşi perioadă, în 1984 el se ocupă de scenariul şi regia Nausicaa de la  vallee du vent, după o poveste originală bazată pe una din benzile sale desenate publicate în foileton în magazinul Animage.

În 1985, fondează Studio Ghibli împreună cu Isao Takahata şi realizează apoi opt lungi-metraje de animaţie destinate cinema-ului. Lui îi datorăm Le chateau dans le ciel (1986), Mon voisin Totoro (1988), Kiki, le petite sorciere (1989), Porco Rosso (1992), Princesse Mononoke (1997), Le voyage de Chihiro (2001), Le chateau ambulant (2004) şi Ponyo.

Le voyage de Chihiro (Călătoria lui Chihiro) a bătut toate recordurile de box-office în Japonia şi a obţinut o listă lungă de premii, printre care Ursul de aur la Festivalul de Film de la Berlin în 2002 şi Oscarul pentru cel mai bun film de animaţie în 2003. Le chateau ambulant, după o carte a autoarei britanice Diana Wynne Jones, a obţinut premiul Osella la Festivalul de la Veneţia în 2004. 
Miyazaki a primit un Leu de aur recompensând întreaga sa carieră la Festivalul de la Veneţia în 2005. Filmul său cel mai recent, Ponyo, s-a lansat în Japonia în iulie 2008.

El scrie în egală măsură cărţi, esee, culegeri de poezii sau desene, cum ar fi La masion de Totoro, Le voyage de Shuna, Princesse Mononoke, Le point de depart şi multe altele. 
Totodată îi datorăm design-ul mai multor clădiri, printre care muzeul Ghibli, Mitaka din parcul Inakashira din Tokyo." (sursa: cinemagia.ro)


"Fiţi gata să porniţi într-o lume fantezistă, colorată, unde numai cei cu suflete de copii îl vor putea întâlni pe Spiritul Pădurii, Totoro! Mei şi Sazuki, două surori, trebuie să se mute împreună cu tatăl lor în ceea ce pare a fi o casă bântuită. Entuziasmate de noua casă, pline de credinţa în basme şi cu un suflet bun, cele două îl întâlnesc în curând pe Spiritul Pădurii şi află că nu toate spiritele sunt înfricoşătoare. Trebuie doar să ai mereu un zâmbet pe faţă, să râzi cât de tare poţi, iar ele te vor invita în lumea lor! Sunteţi pregătiţi?" (sursa: cinemagia.ro)

Vă aşteptăm la un debut ludic de lună decembrie,
Echipa Clubul Cinefililor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu