luni, 10 iulie 2017

Luis Buñuel - Ensayo de un crimen

Săptămâna trecută lucrurile nu au mers conform planului, iar filmul nu s-a mai difuzat. Însă astăzi, 10 iulie 2017, de la ora 18, am putut vedea:

"Ensayo de un crimen"

("Criminal Life of Archibaldo de la Cruz", Mexic, 1955, 82 minute, IMDB: 8.0)


În ciuda titlului, filmul se dovedește a fi o comedie neagră cu destul de multe elemente demne de psihanaliză. Stilul și jocul actorilor e fluent și hollywoodian (din era studiourilor), deși filmul e produs în Mexic și-i caricaturizează direct pe turiștii americani.

Comentatorii de pe IMDB vorbesc despre multe simboluri și subtilități în acest film, probabil îndreptățite, însă ce iese în evidență este contrastul dintre stilul vizual formal al filmului și direcția total nonconformistă a scenariului. Filmul este o comedie, dar nu se ia în serios nici măcar din punctul ăsta de vedere, rămâne mai degrabă într-o zonă întunecată și absurdă, fără o miză sau o direcție clară. Ceea ce, până la urmă, este una din trăsăturile suprarealismului.

Un alt lucru (mai prozaic) ce atrage atenția e faptul că filmul nu a beneficiat de o restaurare decentă. Cel puțin varianta pe care am putut s-o vedem avea pe alocuri culorile atât de saturate încât nu se puteau distinge clar personajele. Sper că originalele nu s-au pierdut și că vor apărea versiuni mai bune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu