sâmbătă, 5 august 2017

Luis Buñuel - Cet obscur objet du désir

Luni, 31 iulie 2017, de la ora 18:00, la Clubul Cinefililor Iași am putut vedea:

Cet obscur objet du désir
(Luis Buñuel, Franța/Spania, 1977, 102 minute, IMDB: 8.0)


Unul dintre multele lucruri interesante în acest ultim film al lui Buñuel (ultimul din cadrul medalionului de la clubul cinefililor, dar și ultimul lui film ca regizor) este faptul că întreaga intrigă, oricât de intensă, dintre personajele principale se petrece pe fundalul atacurilor teroriste care în cele din urmă ies din fundal și cuprind totul.  Din cauza asta, filmul are o latură nihilistă care așteaptă ca o capcană să se dezvăluie pe final.

Un alt lucru care atrage atenția este faptul că personajul principal feminin este interpretat de două actrițe diferite. În autobiografia sa "Mon dernier soupir" (1988), Buñuel povestește:
În 1977, în Madrid, disperat după o ceartă teribilă cu o actriță care a dus la oprirea filmărilor la "Cet obscur objet du désir", producătorul, Serge Silberman, a decis să abandoneze filmul. Considerabila pierdere financiară ne apăsa pe amândoi până într-o seară când ne înecam amarul într-un bar și am avut ideea bruscă (după două pahare de martini) să folosim două actrițe în același rol, o tactică ce nu mai fusese încercată. Deși am făcut sugestia ca o glumă, lui Silberman i-a plăcut, iar filmul a fost salvat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu