duminică, 11 aprilie 2010

O mână de ani și o mână de cinefili

Se fac 5 ani! Sigur, se face un bilant, se trage linie, se evaluează nostalgic trecutul, dar, cel mai important, se păstrează rezistența acestei forme de împărtășit cultura cinematografică!

Dan Mititelu a rulat primele filme pe 13 aprilie 2005. Andrei Tarkovski a deschis această aventură cinefilă. Am înglobat 8 regizori în 2005, 12 în 2006, 6 in 2007, 12 in 2008, 12 in 2009 și suntem la 4 în 2010. Deocamdată! La maratoane situația arată cam astfel: 16 în 2006, 8 în 2007, 16 în 2007, 6 în 2008, 2 în 2009.

PE SCURT: 54 de regizori și 48 de maratoane: 345 de filme!

(fotografie de Mitch Anthony)
1) Adrian Pipirigeanu

Salutări! Vă scriu cu bucurie sinceră pentru anii pe care Clubul Cinefililor i-a făcut. La mai mulți! Sunt un cinefil relativ sârguincios și mă prezint miercuri seara la Club de când rula Chaplin. A fost un început frumos cu "Modern times" și mult mai multă lume. La primul meu film am întârziat și era atât de aglomerat încât am stat pe trepte. Era și Andrei Gorzo printre noi. Au trecut ceva mai mult de patru ani de atunci, iar filmul de miercuri seara mi-a intrat in reflex. Aștept miercurea, iar miercuri aștept seara. Încerc să transmit microbul în stânga și în dreapta - recunosc, fără prea mare succes. Suntem obișnuiți să "consumăm" filme așa cum savurăm înghețata - o experiență intensă, dar efemeră. La club e altfel și, de aceea, revin săptămână de săptămână. În acești ani am acumulat multe trăiri, multe experiențe. Simt că în pași mărunți, dar stăruitori, am construit ceva ce o să îmi rămână toată viața și nu pot să nu zâmbesc larg, cu mulțumire acestui gând.
Toată recunoștința mea celor care au ținut Clubul în picioare în acești ani. Cum să vă răsplătim?

2) Iuliana Marinescu

Nu-mi mai amintesc primul film, dar știu că a fost din ciclul de după Andrei Tarkovski. M-a cucerit calitatea filmelor (de artă) și....umorul Dlui Mititelu la acea vreme. Acum a rămas atmosfera poetică a parcului până intru în sală, faptul că sala nu e plina, doar spectatori interesați și farmecul drei Daniela. Vă doresc o primavară frumoasă și LA MULȚI ANI!

3) Irimia Bogdan

Salutări tuturor! Deși în ultimul an de mult p rea puține ori am trecut pragul clubului nostru, sufletește sunt alături de cinefili chiar și în zilele în care "treburi de om mare" mă împiedică să ajung în Iași. Am fost un foarte sârguincios cinefil, miercurile erau "ziua pentru film" ... și acum, în fiecare miercuri, la ora 17.30, sună reminderul telefonului: "FILM". Am fost foarte bucuros când am primit "legitimația de membru" și am semnat alături de mulți alții (pe vremea aceea eram mulți, dar nu numărul contează, ci sufletul) lista cu membri necesari pentru înființarea legală a clubului.
Îi mulțumesc Danei Abageru pentru dăruirea continuă pe care o are pentru noi. Primul film...hmmm. Viridiana. Un film care m-a impresionat, recunosc. Sper să mâncăm împreuna o felie de tort miercuri.

4) Tudor Droahnă

Bună ziua,
Am observat că, din păcate, foarte puțini dintre cei care vin la club au răspuns solicitării dvs. și de aceea m-am gândit că un mesaj sincer ar putea conta. Am început să vin la club în timpul medalionului ABBAS KIAROSTAMI, adică spre finalul anului trecut, imediat ce am aflat de existența clubului. Nu știam ce voi urmări, pur și simplu am dat curs unei invitații. Dup începutul filmului am creyut că mă voi plictisi îngrozitor, dar încet-încet am fost prins de vrajă (rula Unde este casa prietenului meu). M-a frapat cât de mult seamănă viața acelor iranieni de rând cu viața țăranului român, așa cum e prezentat în Moromeții sau alte romane. Pot spune că am fost fascinat, așa că am revenit și miercurea următoare. A poi a urmat medalionul Buster Keaton, atât de plin de umor și totodată cu mesaj social și politic. Dup 2-3 preyențe la club, am început să vin și singur dacă nici unul dintre prieteni nu putea veni...cred că dă dependență. Probabil un factor important e că variați foarte mult tema, chiar în cadrul aceluiași medalion.
Vă felicit pentru consecvență și seriozitatea pe care le-am simțit până acum și mă bucur enorm că mai există activități culturale și în același timp necomerciale.

5) Cristina Petru

În primul rând vreau să-i mulțumesc D-șoarei Daniela Abageru, pentru că ea a fost cea care mi-a făcut "cunoștință" cu acest club și cu minunatele filme. Hmmm....îmi amintesc primul film ce l-am văzut la club: s-a numit "Șoimul Maltez", nu mai țin minte cine era regizorul, știu că acest film era în cadrul unui maraton. Mi-a plăcut foarte tare acel film și, bineînțeles, au urmat și altele la care am venit cu plăcere. Îmi place sala unde se dau filmele, îmi plac oamenii ce vin la fiecare film, unii mai fideli, iar alții în funcție de timpul ce îl au. Sincer, mi-ar plăcea ca după ce se vizionează filmul să mai rămânem măcar jumătate de oră și să comentăm puțin filmul, mi-ar plăcea să aud păreri "la cald" ale cinefilior.
La mulți ani!!!! și felicitări celor care s-au ocupat de acest club acești 5 ani și sper ca în viitor clubul să fie și mai cunoscut și să aibă și mai mulți cinefili și filme la fel de bune sau poate chiar mai bune.

6) Dana Nicoleta

Nu știu cum să încep să spun ce am în minte și suflet în legătură cu acest club al cinefililor pentru că în ultima perioadă am fost nițel dezamăgită. Nu mă aștept ca lumea să fie perfectă, de aceea probabil doresc încă să comunic ce simt. Clubul e un lucru prețio pentru oamenii care doresc să își facă viața mai colorată, să facă o incursiune în trecut, în mințile unor regizori care au trecut de granițele unui om simplu și ne-au oferit pasiunea lor în forma peliculelor. Am început să vin într-un moment în care greutatea Universului mă făcea tot mai mică și am găsit în voi o gură de aer proaspăt. Spun proaspăt pentru că deși atmosfera pe care o simt eu e ruptă parcă din trecut mă salvează de cotidianul insipid.
Mulțumesc din suflet celor care păstrează pe șine acest club.

Le mulțumim celor 6 care au răspuns și ne-au împărtășit din gândurile lor. Le mulțumim și celor care s-au gândit, dar nu au mai pus în practică intenția. Importantă până la urmă este atitudinea pusă în faptă față de filmele "altfel". Și nu oricine poate ajunge să facă echilibristică în zona aceasta, căci necesită pasiune, iar răsplata este pe măsură!

(fotografie făcută de Cătălin Crețu)

O singură dată am mai sărbătorit Clubul, pe 22 iulie 2006, când a împlinit 100 de filme! Eram în vremurile bune și frumoase de început, când descâlceam ce înseamnă exact film de artă, care sunt regizorii obligatoriu de văzut, cum se poate comunica atât de dens prin film și cum acesta poate fi o formă de rezistență în fața ignoranței, a superficialității și a consumismului din jur. Pe temelia de atunci ne sprijinim noi astăzi și cred că toți îi suntem recunoscători lui Dan Mititelu pentru ea și pentru exemplul personal de a ne fi arătat cum se face, fără prea pretenții de laudă de sine, ci doar din nevoia sinceră de a te simți util și de a lumina și în jur cu ce ai găsit: un exercițiu al împărtășirii și creșterii!

(o parte din cinefilii de la începuturi)

Actuala Echipă Clubul Cinefililor este formată din: Daniela Abageru, Ștefan Abageru, Octavian-Daniel Stoica, Bogdan Monoran, Cătălin-Mihai Ștefan. Suntem voluntarii la fapte care încercăm să ducem Clubul mai departe în condițiile și condiționările actuale! Ne iese, nu ne iese, asta o evaluează cei care vin și revin/pleacă, dar noi rămânem pasionați, prezenți și receptivi la cei care vor să se implice activ!
La mulți ani!

(fotografie de Gregory Colbert)

Un comentariu:

  1. Sunt multumita ca inca mai sunt oameni cu bune intentii, apreciez foarte mult ceea ce faceti. Imi pare rau ca timpul nu imi permite sa trec mai des sa ma delectez cu un film bun. Filmul de miercuri seara este unul din lucrurile care o sa imi lipseasca in Iasi.
    La multi ani!!!

    RăspundețiȘtergere