Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 15 IUNIE 2011 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion JAN TROELL:
"HAMSUN"
("Hamsun", 1996 - color - 159 minute)
*subtitrare în engleză
(regizorul suedez Jan Troell)
(Max von Sydow în rolul lui Knut Hamsun și...)
...Ghita Norby în rolul soției acestuia)
***Înainte de începerea filmului va fi difuzat scurt-metrajul realizat de regizorul Ivo Baru: Dacă aveți un minut...foarte bine! (2003)(9 minute).
Max von Sydow a jucat în minunăţia lui Bergman, Wild Strawberries (1955). L-a interpretat pe cavalerul Antonius Block, cel care joacă şah cu Moartea, în The Seventh Seal (1957, Ingmar Bergman). Şi apoi într-o altă capodoperă bergmaniană, The Virgin Spring (1960). A apărut în rolul lui Isus în The Greatest Story Ever Told (1965, George Stevens). L-a jucat pe părintele Merrin în The Exorcist (1973, William Friedkin). A fost Hortiz în Deşertul tătarilor, film cu o distribuţie extraordinară. Mai târziu, a jucat rolurile lui August Strindberg în Oviri ( 1986, Henning Carlsen) și a blândulului înţelept Lassefar în Pelle Cuceritorul, emoţionantul film al lui Bille August, apoi a apărut în două filme proaspete, Robin Hood al lui Ridley Scott şi Shutter Island al lui Martin Scorsese. Max von Sydow nu oboseşte foarte ușor.
Vă invităm să îl vedeți pe Max von Sydow în acest film care ne va desfășura în fața ochilor viața lui Knut Hamsun, scriitorul norvegian, premiat al Premiului Nobel pentru Literatură, autor al cărților Foamea, Pan, Victoria.
Echipa Clubul Cinefililor.
Un regizor mai greu de găsit... Puteți să-mi spuineți ce alte filme de la regizorul ăsta sunt planificate, ca să văd dacă pot sa le găsesc măcar pe unele?
RăspundețiȘtergereP.S. Am mai scris și la alte filme, dar trebuie s-o mai spun o dată - regizorul de luna trecută a fost o alegere excelentă! Cu atât mai mult cu cât nici nu auzisem de el. Mersi mult!
P.P.S Dacă v-a plăcut Cahiers du cinema, pot să mai aduc încă trei numere în iulie când vin din nou în Iași. Or să fie în principal despre Cannes.
Ștefan, mă bucur că ți-a plăcut Tengiz Abuladze: printre noi părerile au fost împărțite, unii au fost foarte entuziasmați, alții mai puțin impresionați, dar am discutat filmele la clătite, ceea ce înseamnă oleacă de mișcare...cinefilă!
RăspundețiȘtergereLa Jan Troell vor fi: HAMSUN, EVERLASTING MOMENTS și THE NEW LAND. Ultimele două sunt nominalizate la Oscar pentru Cel mai bun film străin și sunt filme convingătoare, așa cum știu suedezii să facă.
Te așteptăm prin Iași! Foarte utile cărțile de la tine: încă nu au ajuns înapoi la Andrei, dar mai profit de răbdarea lui!
Daniela Abageru.
Da, îmi închipui că părerile au fost împărțite în funcție de interesul fiecăruia pentru istoria recentă. Mie mi se pare că Abuladze a îmbinat o cinematografie de calitate cu metafore extrem de bine alese: spre exemplu "spectrul comunismului" care continua să bântuie pe cei vii și din mormânt.
RăspundețiȘtergereApropo, citisem undeva că episodul cu Stalin care se duce în casa unui artist persecutat și își etalează talentele de tenor este bazat pe un fapt real. Deci unele dintre evenimente nu sunt nici măcar metafore - sunt reale (!) ceea ce e cu atât mai dramatic.