duminică, 5 iunie 2011

Miercuri, 8 iunie 2011 - 415 - "Măgarul Magdanei"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 8 IUNIE 2011 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion TENGIZ ABULADZE:

"MĂGARUL MAGDANEI"
("Magdana lurja", 1958 - alb/negru - 48 minute)
*subtitrare în română


***Înainte de începerea filmului va fi difuzat scurt-metrajul realizat de regizorul Constantin Popescu: Apartamentul (2004)(20 minute).

"Este primul film al celor doi tineri regizori, Tengiz Abuladze și Rezo Chkheidze, proaspeţi absolvenţi ai Institutului de Cinematografie din Moscova. Este un film simplu, dar plin de înţelegere faţă de sufletul omenesc. El a marcat începutul lor în cinematografia sovietică şi o revitalizare a celei gruzine în special." - Georges Sadoul, Dictionary of Films, 1972

Premiul la Cannes 1956 pentru Cel mai bun film de ficțiune, categoria scurtmetraj - Tengiz Abuladze, Rezo Chkheidze.

O familie de ţărani simpli își duce traiul prin vânzarea iaurtului. Văduva Magdany pleacă în fiecare dimineaţă în piaţa oraşului. Apoi, în absenţa mamei lor, copiii Mikho şi Kato de şase si respectiv trei ani, au găsit, abandonat pe un drum ce duce în satul lor, un măgăruş , mai mult mort decât viu. Măgăruşul găsit a fost hrănit, îngrijit, iar în momentul în care măgarul a deschis ochii mari, i-au ales un nume. A fost numit "Lurdja", care înseamnă "cu ochi albaştri". Înconjurat de dragoste şi grijă, măgarul a devenit un mare ajutor în gospodăria săracă. Dar aceasta idila nu a fost să dureze mult timp.

Vă așteptăm la ultimul film din cadrul medalionului dedicat regizorului georgian,
Echipa Clubul Cinefililor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu