vineri, 5 august 2011

Miercuri, 10 august 2011 - 421 - "Camera de muzică"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 10 AUGUST 2011 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion SATYAJIT RAY:

"CAMERA DE MUZICĂ"
("Jalsaghar", 1958 - alb/negru - 100 minute)
*subtitrare în română


"Începuturile cinematografului indian sunt plasate în 1899, când se realizează primele filme. În 1920 se realizau 27 de filme, iar în 1931 se ajunsese deja la 207. În prezent, în India se fac în jur de 800 de lungmetraje de ficţiune anual.

Referinţele internaţionale în ceea ce priveşte cinematografia indiană încep cu unul din cei mai apreciaţi regizori ai tuturor timpurilor - Satyajit Ray, pictor, desenator, scriitor, compozitor. Pather Panchali (1955) e primul film din Trilogia lui Apu (urmează Aparajito în 1957 şi Apur Sanshar în 1959) şi deschide o nouă eră în filmul indian. Ray se inspiră din realităţile imediate, iar influenţa neorealismului e considerabilă atât la el (declară că unul din filmele care l-au influenţat cel mai mult e Ladri di biciclette, al lui de Sica), cât şi la alţi regizori ai generaţiei sale ori de mai târziu.

Măiestria lui Ray se manifestă însă şi pe alte planuri decât cel neorealist - Camera de muzică (1958) e unul din cele mai frumoase, profunde, sensibile şi emoţionante filme din primul secol de cinema. Viscontian avant la lettre, Ray face, în acest film, portretul unui aristocrat bătrân scăpătat, care nu mai trăieşte decât pentru şi prin muzică. E un film despre inefabila forţă a absolutului şi Frumosului, pe care doar un artist desăvârşit o poate pune pe ecran atât de convingător."
(fragment extras din articolul Parfum de cardamom verde, de Laurențiu Brătan)

Vă așteptăm la film,
Echipa Clubul Cinefililor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu