luni, 12 decembrie 2011

Reacție la conflictul Nichita Danilov-Dan Mititelu

Domnule Director Nichita Danilov,

În calitatea mea de coordonator al activității Clubului Cinefililor de aproape 6 ani și de colegă cu toți cei care activează la Casa de Cultură Mihai Ursachi, bugetari sau voluntari, am fost ținută la curent în mod transparent cu modul în care conflictul dintre domnia voastră și Dan Mititelu a degenerat într-o formă greu de acceptat în condițiile democrației în care susținem că trăim de atâția ani. 

Clubul Cinefililor nu ar fi existat dacă Dan Mititelu nu se gândea în aprilie 2005 să îi pună temelie trainică și să ilustreze cum ar trebui să arate un astfel de proiect. Am învățat de la el și de 6 ani, împreună cu o mână de oameni voluntari, ducem mai departe vizionarea miercuri de miercuri a unui film prin care se cultivă pasiunea cinefilă ieșeană. Suntem la impresionantul număr de 448, adică 73 de regizori, cred că ne merităm eticheta de unul din proiectele culturale săptămânale longevive ale Iașului și vrem să ne continuăm (și îmbunătățim) activitatea. Singurul sprijin pe care îl primim este gratuitatea accesului la Sala Diotima, restul de muncă fiind depus fără a exista vreo retribuție, fără perceperea vreunui bilet la intrare, ci doar pe baza pasiunii pentru arta cinematografică. Ne promovăm prin internet, căci ne-ați restricționat popularizarea prin afișe, dar ne-am adaptat și existăm și în aceste condiții.

Mă adresez dumneavoastră de pe poziția muncii care îmi confirmă activitatea realizată în scop de culturalizare și o fac pentru că am asimilat principiul faptelor consecvente de la omul cu care dumneavoastră sunteți în conflict. Atât Clubul Cinefililor și Clubul Fotografilor sunt ideile lui Dan Mititelu și, atâta timp cât s-a ocupat sau i s-a permis să se ocupe de ele, reacțiile au fost pozitive, iar Casa de Cultură și-a justificat (și încă își justifică) menirea și prin intermediul lor. Sunt evidențe ce nu pot fi negate în niciun mod, iar oamenii care ne-au călcat pragul la proiecții și personalitățile care ne-au felicitat (ultimul fiind Nicolae Cabel, în mai 2011) pot confirma acest lucru. 

Toți cei care activăm voluntar la Casa de Cultură ne dorim doar o atmosferă de susținere a faptelor de cultură, iar acest conflict o sufocă de aproape un an de zile, ajungând deja în zona unor măsuri absolut greu de digerat. Încetarea acestei tensiuni ar fi de bun augur pentru toți cei doritori de a face activitate culturală și nu de a fi martori la absurdități care nu se mai termină. 

Vă solicit să încheiați conflictul pentru ca Dan Mititelu să își poată relua activitățile, pentru a continua să formeze oameni care să considere necesară consolidarea culturii în zona ieșeană, pentru a putea și construi, nu doar dărâma. Energia investită în acest conflict ar putea fi foarte bine folosită în scopuri mai înălțătoare și orientate spre cum putem îmbunătăți, nu doar eroda ceea ce am găsit bun. 

Închei respectuos, exprimându-mi speranța că va conta ceea ce gândesc oamenii care activează în instituția bugetară pe care o conduceți.

Daniela Abageru,
Coordonator Clubul Cinefililor.

P.S.: 

1) Informații suplimentare despre acest conflict: 
http://dan-mititelu.ro/alternative/?page_id=4550
http://dan-mititelu.ro/alternative/?page_id=4568
http://dan-mititelu.ro/alternative/?page_id=4605

2) Orice reacție cinefilă poate poposi drept comentariu sub această postare.

2 comentarii:

  1. Tot respectul pentru echipa care ne-a bucurat cu filme de valoare in fiecare miercuri, de atâtia ani, fără nici un avantaj material si, mai ales, pentru solidaritatea cu Domnul Dan Mititelu, pe are am avut bucuria si onoarea să il cunosc si sa imi schimbe si mie, ca si altora, viata...

    RăspundețiȘtergere
  2. Existența unui astfel de conflict *neconstructiv* între doi intelectuali ieșeni (cu care de altfel ne mândrim) este o mare pierdere pentru toată lumea.

    În calitate de membru al clubului cinefililor și de simplu cetățean care interacționează cu Casa de Cultură, subscriu la apelul făcut de Daniela mai sus.

    Cu siguranță energiile irosite în astfel de dispute pot fi investite cu mai mult folos.

    RăspundețiȘtergere