miercuri, 11 ianuarie 2012

Miercuri, 18 ianuarie 2012 - 451 - "Salariul groazei"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 18 IANUARIE 2012 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului francez HENRI-GEORGES CLOUZOT:

"SALARIUL GROAZEI"
("La Salaire de la Peur", 1953 - alb/negru - 149 minute)
                                                                                                                                                                  *subtitrare în română

(Yves Montand și Charles Vanel în La Salaire de la peur)

"În realizarea filmului am evitat orice exotism, deşi el ar fi mascat absenţa unei construcţii solide. Decorul semnificativ, materialul uman complex şi detaliul captivant pe care îl reprezintă camionul încărcat cu nitroglicerină mi-au permis să dezvolt nu povestea picarescă, ci calităţile ei epice. Pentru că La Salaire de la peur este un film de aventuri având ca temă curajul şi opusul lui." (Henri-Georges Clouzot - 1952 -Cinema et Telecinema)

"Veți avea parte de un film de suspans cu accente sociale, reeditând aventura unor șoferi angajați să transporte la mare distanță și pe un drum periculos o încărcătură de nitroglicerină. "Filmul ne convinge, pentru că întâmplările și acțiunea sunt construite pe o situație umană din care putem deduce o justificare critică socială. Atmosfera de tensiune este creată de la prima secvență în care apare orășelul prăfos și murdar, pierdut undeva, departe de lume, cu copiii lui goi și cu metișii săi amărâți. Pesimismul obișnuit al lui Clouzot reprezintă aici un avantaj." (B. Wright). Pentru reconstituirea realității latino-americane (aventurieri, contraste violente, dominație a societăților străine), regizorul se folosește de o experiență anterioară: filmarea unui documentar despre Brazilia." (Secolul Cinematografului - Mică enciclopedie a cinematografiei universale)

Premii, nominalizări, selecţii:
Cannes (1953) - Marele Premiu al Festivalului.
Festivalul internaţional de film din Berlin (1953) - Ursul de Aur: Henri-Georges Clouzot
Premiul BAFTA pentru cea mai bună adaptare cinematografică străină, 1952.

Vă așteptăm la un film-capodoperă,
Echipa Clubul Cinefililor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu