duminică, 12 august 2012

Miercuri, 15 august 2012 - 476 - "Mei Lanfang"


Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 15 AUGUST 2012 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului chinez, KAIGE CHEN:

"MEI LANFANG"
("Mei Lanfang”, 2008 – color – 147 minute)
*subtitrare în română


În 1993, Chen Kaige a câştigat primul Palme D'Or la Festivalul Filmului de la Cannes cu "Farewell, My Concubine", un film realizat în limba chinezã, care a avut un mare succes internaţional. Înainte a de avea loc Revoluţia Culturalã Chinezã, în 1965, Kaige, fiul unui regizor respectat, a urmat cursurile unei şcoli pentru copiii privilegiaţi din Beijing. Atunci când a avut loc revoluţia respectivã, Kaige, ca şi alţi mii de chinezi din clasa mijlocie de atunci, a fost trimis la ţarã, sã lucreze pãmântul şi sã taie copaci. De acolo a fost recrutat în armatã, unde a servit nu mai puţin de cinci ani, dupã care s-a întors în capitalã.
 
În 1978 a fost unul dintre studenţii care intrau la recent reînfiinţata Beijing Film Academy. El şi colegii sãi au format aşa numită gruparea a Regizorilor de a Cincea Generaţie, din care face parte şi renumitul Zhang Yimou, care la început a lucrat cu Kaige ca operator de imagine. Ca studenţi, curentul celei de a Cincea Generaţii a fost influenţat mai mult de curentul occidental vest european decît de filmele care se realizau la Hollywood. 

Filmul de debut al lui Kaige, "Yellow Earth" a cucerit publicul şi critica de specialitate, marcând o nouã erã în stilul chinez. Filmul a dobândit numeroase premii, la festivaluri internaţionale, din Hawaii pânã la Londra. Au urmat producţiile "The Big Parade", "King of Children" şi "Life On A String". Dupã succesul enorm cu "Farewell My Concubine", Kaige a realizat "Temptress Moon" (1996) şi "The Emperor and the Assassin" (1999). Toate filmele fãcute de Kaige au fost invitate sã participe la competiţiile oficiale gãzduite de Festivalul de la Cannes. 

Vă aşteptăm la un film biografic despre Mei Lanfang, cea mai importantă figură a scenei de operă din China,
Echipa Clubul Cinefililor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu