vineri, 3 august 2012

Miercuri, 8 august 2012 - 475 - "Sacrificiul"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 8 AUGUST 2012 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului chinez, KAIGE CHEN:

"SACRIFICIUL"
("Zhao shi gu er”, 2010 – color – 122 minute)
*subtitrare în română


"Filmul lui Chen Kaige, cunoscut pentru luxuriantul Forever Enthralled, nu e doar o altă salată de spadasini; e o foarte seducătoare și kino kinetică punere în scenă a unor teze morale (dar nu moralizatoare) despre dreptate, trădare, despre ce e la urma urmei just, într-o notă surprinzător de subversivă. Acțiunea are loc în perioada domniei lui Jun, aproximativ cu cinci secole înainte de Hristos. Avem un guvernator afluent și relativ pașnic, stăpân peste 300 de nobili. Stabilitatea sa e motiv de râvnă pentru un alt nobil de la curte, care plănuiește un asasinat foarte alambicat, dar antrenant vizual- doar împlică lupte cu sute de săbii, otrăviri foarte complicate și dat de duh doar după ce faci tot posibilul să-ți salvezi domnitorul. Și asta e doar preambulul unei fresce splendid de minuțioase a Chinei de acum 2500 de ani, un film care are de toate, din abundență, augumentate într-un fel care e delectabil doar și doar pe ecran mare.


Sacrificiul e bazat pe o operă clasică chinezească, Orfanul din Zhao, (e în mod tradițional o operă care periază nobilimea), dar viziunea lui Kaige e mult mai ancorată în uman, în urmările emoționale și psihologice ale luptelor pentru putere, pământuri, herghelii sau alte potențatoare de putere. Sacrificiul nu zaharisește esența dramatică, tragică a zbaterilor pentru putere și întâietate şi aduce în prim-plan familia și libertatea." (sursa: AperiTIFF).


Vă aşteptăm la un film-lecţie de istorie şi cultură chineză,
Echipa Clubul Cinefililor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu