luni, 1 aprilie 2013

Miercuri, 3 aprilie 2013 - 504 - "Forţa brută" - medalion regizorul american JULES DASSIN


Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 3 APRILIE 2013 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului american, JULES DASSIN:

"FORŢA BRUTĂ"
("Brute Force”, 1947 – alb/negru – 98 minute)
*subtitrare în engleză

(regizorul Jules Dassin)


Cronica de prezentare a filmului pe AltIaşi, realizată de Iosif Prodan: 

"La Clubul Cinefililor, luna aprilie îi este dedicată regizorului american Jules Dassin. Prima proiecţie are loc miercuri, 3 aprilie, de la ora 18, când se va putea vedea filmul Brute Force (1947), cu Burt Lancaster în rolul principal şi cu Richard Brooks (cel care a regizat celebrul Cat on a Hot Tin Roof din 1958) pe post de scenarist. 

„Filmul începe cu o întunecoasă şi ploioasă dimineaţă la Închisoarea Westgate. Mai mulţi prizonieri înghesuiţi într-o celulă urmăresc pe fereastră cum Joe Collins (Burt Lancaster) îşi îndeplineşte perioada de carceră solitară. Joe e nervos şi se gândeşte să evadeze, iar paznicul reuşeşte cu greu să păstreze disciplina. Şeful său, Căpitanul Munsey (Hume Cronyn) este un sadic care îi manipulează pe prizonieri creând conflicte între ei ca să-i poată pedepsi.” (sursa: en.wikipedia.org)

Apariţia acestui film în 1947 e strâns legată de evenimentele petrecute cu un an înainte la Închisoarea din Alcatraz când, în urma unei tentative eşuate de evadare, trei prizonieri şi doi gardieni au fost omorâţi. În epocă, Brute Force – aşa cum e anunţat încă din titlu – a fost considerat unul dintre cele mai violente filme care au ajuns pe marele ecran, iar Oliver Stone l-a citat printre filmele care l-au influenţat când a făcut Natural Born Killers (1994).

Cronicile de întâmpinare din Variety sau New York Times au tratat pe larg problematica condiţiilor inacceptabile de detenţie la care prizonierii erau expuşi, filmul deschizând seria discuţiilor despre etica tratării condamnaţilor din perioada modernă. Peste ani însă, filmul va părea depăşit în ochii „specialiştilor” in noir, dar tematica va reieşi la fel de clar.

Regizorul Jules Dassin provine dintr-o familie de ruşi-evrei, refugiaţi în Statele Unite ale Americii la începutul secolului trecut. E implicat în scandalul cineaştilor de pe blacklist-ul ipoteticilor simpatizanţi comunişti, după ce în anii ’30 devenise membru al Partidului Comunist American, organizaţie pe care o părăseşte după ce Stalin semnează un pact cu Adolf Hitler. Asta nu-l va salva însă de o perioadă de exil în Europa, loc unde va şi muri, în 2008, la vârsta de 96 de ani.

Totuşi soarta l-a răsplatit pentru filmele făcute pe Bătrânul Continent cu o serie de nominalizări şi premii la Festivalul de Film de la Cannes şi chiar la Premiile Oscar, unde probabil n-ar fi ajuns niciodată dacă ar fi continuat să facă filme în America. În anii ’70, după ce vânătoarea de comunişti se terminase, va reveni în Lumea Nouă, forţat fiind să părăsească Europa din pricina unor alte implicări politice...

Brute Force, aşadar, a fost lansat în cinema-urile din SUA în 30 iunie 1947, are 98 de minute şi, din câte se ştie, n-a rulat pe ecranele din România."

Vă aşteptăm la un film despre evadare şi închisoare,
Echipa Clubul Cinefililor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu