marți, 23 aprilie 2013

Miercuri, 24 aprilie 2013 - 507 - "Noaptea şi Oraşul"


Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 24 APRILIE 2013 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului american, JULES DASSIN:

"NOAPTEA ŞI ORAŞUL"
("The Night and the city”, 1950 – alb/negru – 91 minute)
*subtitrare în engleză


Cronica de prezentare a filmului pe AltIaşi, realizată de Iosif Prodan:

„Filmul spune povestea lui Harry Fabian (Richard Widmark), un borfaş de duzină care visează la o viaţă liniştită întreţinută cu mulţi bani (evident, furaţi). A încercat diverse spargeri cu tot felul de scheme complicate, dar, în sfârşit, dă peste o şansă cu care te-ntâlneşti o dată-n viaţă. Plănuieşte să preia frâiele unui joc de wrestling de la promotorul şi interlopul Kristo (Herbert Lom), manipulându-l cu ajutorul tatălui acestuia, un superstar wrestler ieşit la pensie (Stanislaus Zbyszko).” (sursa: wikipedia.org)

În epocă, filmul n-a fost foarte bine primit, publicul mai degraba evitându-l din cauza proporţiei covârşitoare în care Răul stăpâneşte toată povestea. Critica a mers ceva mai departe în analiza lui Night and the City remarcând şi de data aceasta talentul lui Dassin, dar neînţelegând de ce îşi pierde realmente vremea cu scenarii atât de slabe (opinie apăruta în cotidianul „The New York Times”).

Zece ani mai târziu, o dată cu revirimentul filmului noir în cinematografia europeană, lung-metrajul lui Dassin este redescoperit şi apreciat la adevărata lui valoare. Criticii văd în Night and the City o dramă existenţială, foarte puternică la nivel emoţional, influenţată de opera lui Orson Welles şi fiind totodată un film deosebit de relevant pentru ce înseamnă pathos şi disperare în noir-ul anilor ’50.

Night and the City durează 91 minute şi, din câte ştim, n-a rulat vreodată pe marile ecrane din România."

Vă aşteptăm la ultimul film din cadrul medalionului dedicat regizorului Jules Dassin,
Echipa Clubul Cinefililor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu