miercuri, 1 mai 2013

Miercuri, 1 mai 2013 - 508 - "Aleargă, Lola, aleargă" - medalion regizorul german TOM TYKWER


Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 1 MAI 2013 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului german, TOM TYKWER:

"ALEARGĂ, LOLA, ALEARGĂ"
("Lola Rennt”, 1998 – color – 81 minute)
*subtitrare în română


"TOM TYKWER s-a născut la Wupperthal în 1965 şi a realizat primul său film  "Super-8" pe când avea doar 11 ani. Din 1980, el a lucrat în diferite cinematografe, proiectând filme. În 1988, pentru a-şi câştiga existenţa, el a realizat programele cinematografului Moviemento din Berlin, s-a ocupat de revizuirea scripturilor şi a realizat portrete TV ale unor regizori. În această perioadă l-a întâlnit pe cameramanul Frank Griebe, care a lucrat ulterior la toate proiectele cinematografice ale lui Tykwer.

După filmele de scurt metraj Because (1990) şi Epilogue (1992), Tykwer a realizat Deadly Maria, în 1993, primul său film de lung metraj. Filmul a fost lansat în 1993, la Hof Film Festival, şi a fost prezentat la alte peste 60 de festivaluri de film din lume.
Împreună cu Ştefan Arndt, Wolfgang Becker şi Dani Levy, Tykwer a înfiinţat compania de producţie X Filme Creative Pool în 1994. Arndt, unul dintre producătorii filmului Deadly Maria, i-a alcătuit lui Tykwer o echipă de producţie redutabilă – în colaborare cu regizorul adjunct, Maria Köpf.

Tykwer a scris scenariul pentru Life is All You Get împreună cu Wolfgang Becker în 1995-1996, înainte de a regiza cel de-al doilea film de lung metraj al său, Winter Sleepers (1997). Unul dintre colaboratorii săi pentru acest film a devenit realizatorul său de sunet, sound designerul şi mixerul Matthias Lempert, care de atunci, a lucrat la toate filmele lui Tykwer.

În 1998, Tykwer a realizat Run Lola Run, filmul care a constituit primul hit internaţional produs de casa de filme X Filme şi care, probabil datorită structurii lui narative, a devenit succesul anului în Germania. Filmul a fost răsplătit cu peste 30 de premii în toată lumea.

Succesul celui de-al patrulea film al lui Tykwer, The Princess and The Warrior (2000), pentru care Tykwer a lucrat din nou cu Franka Potente – care jucase rolul Lolei din filmul anterior – s-a soldat cu înfiinţarea unei noi companii de distribuţie, X Verleih AG. Filmul a mai marcat şi cooperarea regizorului cu editorul Mathilde Bonnefoy şi scenograful Uli Hanisch, relaţie profesională extrem de fructuoasă, care durează şi astăzi.

În 2002 a apărut Heaven, primul film de limba engleză al lui Tykwer, bazat pe scenariul realizatorului polonez Krzysztof Kieslowski. Produs în co-producţie de către X Filme şi Miramax, avându-i în rolurile principale pe Cate Blanchett şi Giovanni Ribisi, filmul a fost prezentat în deschiderea Festivalului International de Film de la Berlin, în 2002.

În August 2002 Tykwer a realizat filmul scurt True, cu Natalie Portman şi Melchior Beslon, care a făcut parte din filmul de lung metraj Paris, Je T’aime, un proiect cinematografic în care mulţi regizori renumiţi au fost invitaţi să creeze câte un episod simbolic pentru cele 20 de arondismente ale Parisului.

După patru ani de muncă a apărut pe ecrane, la 14 septembrie 2006, cel mai elaborat film al lui Tykwer de până acum, Perfume. Deşi filmul a avut parte de critici contradictorii în presă, transpunerea pe ecran a bestsellerului lui Patrick Süsskind, produs de Bernd Eichinger şi interpretat de actori ca Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman şi Rachel Hurd-Wood, i-a adus lui Tykwer cele mai mari încasări de până acum. Filmul a rămas în topul cinematografic mai multe săptămâni, repurtând cel mai mare succes de casă in Europa, Asia şi America de sud.

În Septembrie 2008, Tykwer a regizat filmul scurt The Inside of Things, care face parte din compendiul DVD al lui Alexander Kluges, pe tema Capitalului lui Karl Marx.

În octombrie, Tykwer a început filmarile pentru filmul scurt Feierlich Travels, contribuţia lui Tykwer al proiectul Germany 09, în cadrul căruia peste 12 realizatori germani îşi prezintă perspectiva asupra situaţiei sociale, culturale şi politice din Germania de astăzi.

În Noiembrie 2008, Tykwer a supervizat filmările pentru producţia Kenyan-German, Soul Boy, un film cu buget redus, turnat aproape exclusiv în cea mai săracă provincie a Africii, Kibera (Nairobi). Tykwer şi tânăra regizoare ganezo-kenyana Hawa Essuman, au realizat filmul pe baza unui scenariu scris de scriitorul Billy Kahora, din Nairobi."

(Franka Potente)

Run Lola, Run este povestea lui Manni şi a prietenei lui, Lola, care încearcă să îl salveze pe acesta de la moarte. Manni face greşeala fatală de a uita în metrou o geanta cu 100.000 de marci. Banii nu erau ai lui, ci erau primiţi în grijă de la Ronnie, un traficant de automobile. El a pierdut o sumă mare de bani, aşa că se simte nevoit să o sune pe Lola să faca rost de banii unor criminali care îl ameninţa cu moartea. Ea are la dispoziţie fix 20 de minute pentru a face rost de bani lichizi şi de a ajunge în mâna lor.


Vă aşteptăm la film de 1 mai,
Echipa Clubul Cinefililor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu