duminică, 21 februarie 2010

Miercuri, 24 februarie 2010 - 338 - "Linha de Passe"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 24 FEBRUARIE 2010 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion WALTER SALLES:

"LINHA DE PASSE"
("Linha de passe", 2008 - color - 110 minute)


Într-o modernitate în care nu te naști în locul cel mai potrivit pentru împlinirea viselor tale, te poți pierde sau poți persevera. Dar dacă șansele nu sunt inventate decât pentru a crea obsesii și a nu se adeveri niciodată? Dacă trebuie mai mult să te ascunzi decât să arăți ce ești? Poate omul mediocru să iasă din condiția lui sau tocmai starea sa de mijloc îl condamnă să fie întotdeauna captiv ei? De ce există inegalitatea socială și de ce furia împotriva ei legitimează atâta irosire?

O femeie și copiii ei. Vieți aflate în așteptare: unele consumă trecutul, altele vor cu disperare întâmplarea viitorului, altele mustesc de resentimente, altele dau vina pentru nefericirea lor pe alții, iar altele se sacrifică. "Marginea confirmă centrul", cum spune filozofia modernă, dar îl și reneagă tocmai pentru caracterul său mono-orientat.

Filmul arată două lumi în opoziție: marele oraș și suburbiile, aflate totuși într-o interdependență specifică. Linha de Passe vă invită să recunoașteți o situație lipsită de poezie, care se generalizează în societatea consumistă, care macină nu doar lucruri, ci și suflete. Căile de scăpare sau abstragere temporară sunt legate de distanțare sau regăsirea acelor accente de umanitate atât de necesare mersului înainte.

Vă așteptăm în Copou,
Echipa Clubul Cinefililor.

Un comentariu: