duminică, 28 februarie 2010

Miercuri, 3 martie 2010 - 339 - "În Adâncimi"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 3 MARTIE 2010 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion JEAN RENOIR:

"ÎN ADÂNCIMI"
("Les Bas-Fonds", 1936 - alb/negru - 90 minute)

“A director makes only one movie in his life. Then he breaks it into pieces and makes it again.” (Jean Renoir)


Filmul este o ecranizare după o piesă de Maxim Gorki și prezintă modul în care sărăcia îl poate duce pe om să uite de propria sa condiție, de demnitate, întrucât se simte prizonierul satisfacerii nevoilor de bază și nu mai are nicun fel de timp sau dispoziție pentru celelalte. Disperarea socială care îi înconjoară pe acești oameni îi determină să își modifice codul moral, atitudinea față de lume, să se raporteze în maniere diferite față de cei din sferele înalte ale societății. Inechitatea socială poate învăța 2 lecții: revolta sau umilința acceptării condiției. Acestea se amestecă de multe ori în adâncimi.
Akira Kurosawa realizează o ecranizare după aceeași piesă a lui Gorki și este interesant de văzut care ar putea avea un impact mai mare asupra privitorilor, deoarece Renoir se îndepărtează de scenariul lui Gorki, pe când Kurosawa îl păstrează mai fidel, adăugând o lentoare a desfășurării emoțiilor.

O cinefilă mi-a solicitat să precizez lista filmelor pe luna aceasta:
17 martie 2010 - La Grande Illusion (1937)
24 martie 2010 - La Bete Humaine (1938)
31 martie 2010 - La Regle du jeu (1939)

Vă așteptăm în Copou,
Echipa Clubul Cinefililor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu