miercuri, 1 decembrie 2010

Miercuri, 1 decembrie 2010 - 389 - "Grijă la mașină" - medalion regizorul rus ELDAR RIAZANOV

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 1 DECEMBRIE 2010 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion ELDAR RIAZANOV:

"GRIJĂ LA MAȘINĂ"
("Beregis avtomobilya", 1966 - color - 90 minute)
*subtitrare în română

(regizorul rus ELDAR RIAZANOV)

(scenă din Beregis avtomobilya)

Intrăm luna aceasta în zona filmului rusesc prin regizorul ELDAR RIAZANOV, din filmografia căruia am văzut în cadrul unui maraton Gară pentru doi.
Pentru început, în medalionul nostru, o să ne oprim la Beregis avtomobilya (1966), film ce spune povestea unui hoț de mașini cu o regulă morală: nu fură de la oricine, ci doar de la cei care se fac vinovați de diferite fraude. V-ați putea imagina că este un fel de haiduc rusesc, dar cel mai bine vă convingeți venind pe 1 decembrie direct la film.

Vă așteptăm în Copou,
Echipa Clubul Cinefililor.

3 comentarii:

  1. Îmi pare rău, dar nu pot să comentez filmul pentru că nu am reușit să-l văd - nu e pe Amazon UK sau FR și nici altfel nu l-am găsit pe internet. E disponibil pe amazon.com (US) dar o să ajungă la mine cam după anul nou. :| Așa că am văzut ceva de Resnais în schimb.

    Sper să mă descurc mai bine cu celelalte.

    Mai vroiam să întreb dacă a fost medalion Alain Resnais la club, sunt curios ce filme au fost.

    Mersi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe Alain Resnais nu l-am dat încă.
    Dintre francezi au fost: Francois Truffaut, Jean-Luc Goddard, Bresson, Agnes Varda, Jean Renoir. 5 ani. 5 francezi.

    Ar trebui să urmeze Alain Resnais. Obligatoriu: "Hiroshima, mon amour" și "Last year in Marienbad" și, dacă tot ești pasionat de Resnais, aștept alte două propuneri.

    Vezi că poți lectura cronica lui Andrei la "Autobiografia lui Ceaușescu..".

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Ştefan

    Asta-i principiul meu de selecţie, să spun aşa, filme care să reprezinte o provocare în ceea ce priveşte mersul la film în Copou, pentru a "pierde" acolo cu folos (sau nu :D) 2 ore, alături de nişte necunoscuţi: o dată, pentru că e clar, nu mai suntem in anii aceia cînd era ceva deosebit să gaseşti filme chiar de-ale lui Chaplin, de ex., foarte mulţi păcălindu-se acum cu falsa convingere că, în "confortul" şi "liniştea" pătuţului de acasă, oricînd vor avea acele/ceva filme pentru consumat, de preferinţp, în timpul liber (?); în al doilea rînd, pretenţiile nostre sunt altele, eu consider că fiecare dintre cei care vin de ceva vreme în sala de la "Ursachi" a evoluat în sensul consolidării unei culturi cinematografice, poate şi puţin cu ajutorul nostru. Şi, pe cale logică, nu discutăm în cazul ăsta de vreun cine-ştie-ce gust pt. "obscurităţi",ci de o curiozitate naturală, să zicem, vis-a-vis de toţi aceia, mai mult sau mai puţin uitaţi, din rîndurile cărora s-au ridicat Tarkovski, Fellini, Werzog etc., şi fără de care un concept ca cel de "şcoală naţională de film" nu are sens [ca părere personală, prin densitatea lor valorică pe cele două amintite mai sus - italiană şi, un picuţ mai în spate :D, sovietică - le consider a fi cele mai "tari", obligatoriu de cunoscut :)].

    RăspundețiȘtergere