marți, 16 august 2011

Miercuri, 17 august 2011 - 422 - "Lumea lui Apu"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 17 AUGUST 2011 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion SATYAJIT RAY:

"LUMEA LUI APU"
("Apur Sanshar", 1958 - alb/negru - 105 minute)
*subtitrare în română

(Apu - la finalul călătoriei sale)

"Frumosul triptic de filme cunoscut sub numele 'Trilogia lui Apu' este o splendidă punere în lumină a unui mod de a trăi și de a privi viața într-o parte a lumii în care misticismul și mizeria au mers din nefericire mână în mână." - Bosley Crowther - 1967 (The Great Films)

Trilogia lui Apu se încheie cu o căutare prelungită a sensurilor vieții pe care Apu se simte obligat să o facă, indiferent de datoriile de care ar trebui să se achite întâi de toate. Partea a doua a cuprins adolescența lui Apu marcată de moartea surorii în copilărie, apoi de moartea tatălui, răpus de dispariția unuia din copii lui, încât Apu rămâne să își găsească alinare doar în mama plină de regrete. Matur, Apu nu are parte de liniște și simte că viața sa este o eternă pedeapsă. Are nevoie de un tâlc pentru atâta suferință, rătăcește în căutarea unui răspuns și vrea să aplice o manieră prin care să facă totul mai suportabil. Viața este ciclică și trilogia se încheie simetric.

Vă așteptăm să vedeți cum anume,
Echipa Clubul Cinefililor.

2 comentarii:

  1. In ce data va fi urmatorul maraton?

    RăspundețiȘtergere
  2. Maratonul va fi în septembrie, cel mai probabil pe data de 17/18 septembrie (sambata seara spre duminica), iar următorul va fi în octombrie, cam pe data de 8/9 octombrie. Singurele impedimente care ar putea apărea ar ține de Sală, să nu fie disponibilă, dar sperăm să nu avem concurență la activități nocturne în acele 2 sâmbete.

    Daniela Abageru.

    RăspundețiȘtergere