luni, 1 octombrie 2012

Miercuri, 3 octombrie 2012 - 482 - "Lawrence al Arabiei" - medalion regizorul englez, DAVID LEAN


Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 3 OCTOMBRIE 2012 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului englez, DAVID LEAN:

"LAWRENCE AL ARABIEI"
("Lawrence of Arabia”, 1962 – color – 216 minute)
*subtitrare în română


7 premii şi 3 nominalizări Oscar
4 premii şi 2 nominalizări Globul de Aur
4 premii şi o nominalizare BAFTA

Bazată pe fapte reale, pelicula prezintă periplul uneia dintre cele mai controversate figuri ale primei jumătăţi a secolului XX, aventurierul T.E. Lawrence, ofiţer britanic, în întreprinderea sa de a uni triburile arabe şi a le obţine independenţa de Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial, ca şi drumul său spre a deveni Lawrence al Arabiei, aşa cum l-a reţinut posteritatea. Filmul se deschide cu moartea sa, în 1947, pentru a se întoarce în urmă cu 30 de ani, în Arabia.

Împrietenindu-se cu Ali Ben El Kharish, unul din conducătorii revoltei, reuşeşte să coaguleze, prin forţă şi diplomaţie, triburile arabe, inclusiv pe cele ale prinţului Feisal, şi, pentru cîţiva ani, armata în fruntea căreia se impune reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări pentru statul turc. Britanicii îl folosesc pentru controlul zonei Suezului, pentru ca ulterior, văzând succesele repurtate de arabi, să îi considere aliaţi. După încheierea războiului devine evidentă imposibilitatea menţinerii unităţii triburilor, astfel că Lawrence sfârşeşte prin a se retrage din viaţa publică.

Vă aşteptăm la un film-legendă cu un Peter O'Toole remarcabil,
Echipa Clubul Cinefililor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu