miercuri, 17 octombrie 2012

Miercuri, 24 octombrie 2012 - 485 - "Podul peste râul Kwai"


Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 24 OCTOMBRIE 2012 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului englez, DAVID LEAN:

"PODUL PESTE RÂUL KWAI"
("The bridge on the river Kwai”, 1957 – color – 161 minute)
*subtitrare în română



Film premiat cu 7 Oscaruri - inclusiv Oscarul pentru Cel Mai Bun Film în 1957.

Pierre Boulle a scris în 1952 un roman absolut genial "Podul peste râul Kwai", în 1957 a fost făcut şi un film de David Lean. Într-un lagăr de deţinuţi britanici de undeva din Asia, şeful lagărului, japonez, avea misiunea de a construi un pod. Britanicii, trataţi practic ca sclavi, erau umiliţi incredibil. Şeful lor se opune conducătorului japonez şi suferă cu stoicism toate pedepsele. Japonezii nu sunt în stare să construiască podul şi englezul propune, şi propunerea este acceptată, să-i lase pe englezi, în schimbul unui tratament omenesc, să construiască podul în stilul lor. Cu organizarea, metodele, competenţa, entuziasmul şi solidaritatea care i-au dus pe englezi la cel mai mare imperiu din toate timpurile, încep construcţia. Realizează podul, depăşind greutăţi aparent insurmontabile. Între timp acesta devenise obiectiv strategic pentru Serviciile engleze care trimit un comando să-l dărâme. Reuşesc? Veniţi să vedeţi filmul!

Posibile lecţii transmise? Trebuie totdeauna să vezi câţiva paşi înainte consecinţele unui fapt. Binele de moment nu înseamnă binele în viitor. Competenţa şi entuziasmul sunt o armă ucigătoare dacă scopul e greşit. Orgoliul nemăsurat conduce la dezastru. Demnitatea unui conducător constă în a arăta drumul corect nu drumul uşor. Compromisul totdeauna se răzbună. Libertatea e mai importantă decât traiul îndestulat. Totdeauna există o voce care spune adevărul. A raţiunii.

Vă aşteptăm la un film de nota...7 Oscaruri,
Echipa Clubul Cinefililor.

2 comentarii:

  1. Salut,
    Ce regizor / filme ati ales pentru noiembrie? :D
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe luna noiembrie va fi rândul fraţilor Taviani, iar primul film, difuzat pe 14 noiembrie va fi "Noaptea Sfântului Lorenzo". Vă aşteptăm!

      Ștergere