duminică, 16 februarie 2014

Miercuri, 19 februarie 2014 - 542 - "Casa Spiritelor"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 19 FEBRUARIE 2014 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului danez, BILLE AUGUST:

"CASA SPIRITELOR"
("House of Spirits", 1993 – color – 140 minute)
*subtitrare în română"Dacă Pelle erobreren avea un palmares festivalier impresionant, un al treilea film din medalionul dedicat de Clubul Cinefililor regizorului danez Bille August, The House of the Spirits (1993), se recomandă ca ecranizare după romanul omonim al scriitoarei peruviene Isabel Allende şi atrage prin distribuţie: Meryl Streep, Winona Ryder, Jeremy Irons, Vanessa Redgrave, Glenn Close şi Antonio Banderas.
Sinopsis: „America Latină, anii '20. Un bogat proprietar, Esteban Trueba (Jeremy Irons), se căsătoreşte cu tânăra Clara (Meryl Streep), care are puteri paranormale. Esteban este foarte posesiv şi autoritar, ceea ce le-a ameninţat iubirea de-a lungul anilor. Acesta este implicat în politică şi încet, încet se depărtează de propria familie, iar Clara ajungând la capătul răbdărilor, se hotărăşte să o ia pe fiica lor cu ea şi să îl părăsească.” (sursa)

Isabel Allende este nepoata fostului preşedinte chilian Salvador Allende. După răsturnarea acestuia de la putere de către generalul Pinochet, se refugiază în Venezuela unde lucrează timp de cincisprezece ani ca ziaristă înainte de a-şi publica primul roman, Casa Spiritelor, in 1982, chiar cel ecranizat de Bille August (confor wiki). Volumul a fost tradus în limba română de Cornelia Rădulescu şi publicat la Editura Humanitas în mai multe ediţii, prima dată în 2004. „Pe 8 ianuarie 1981, pe când eram în Venezuela, am primit un telefon care mă anunţa că bunicul meu iubit era pe moarte. Am început să-i scriu o scrisoare, iar acea scrisoare a devenit primul meu roman, Casa spiritelor“ avea să spună Isabel Allende două decenii mai târziu. (via)

Bille August, regizorul care şi-a asumat ecranizarea, a debutat în 1978 cu filmul Honning måne care a fost nominalizat la Marele Premiu al Festivalului de Film de la Moscova. A urmat apoi Zappa (1983), din nou nominalizat la Moscova, iar cu Busters verden (1984) „s-a pus pe hartă” câştigând două premii la Berlinală. Câştigă cu două filme consecutiv Palme d’Or, în 1988 cu Pelle erobreren şi în 1992 cu Den goda viljan. Revine la Berlin în 1997 cu Smilla's Sense of Snow şi în 2007 cu Goodbye Bafana. E foarte cunoscut pentru probabil cel mai reuşit lungmetraj după Mizerabilii lui Hugo, ecranizarea din 1998. Cel mai recent film al său a fost lansat la Berlinală în 2013, în afara Competiţiei, Night Train to Lisbon, şi îl are în rolul principal pe Jeremy Irons." (sursa: altiasi.ro)

Vă aşteptăm la un film cu o distribuţie de excepţie,
Echipa Clubul Cinefililor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu