marți, 4 februarie 2014

Miercuri, 5 februarie 2014 - 540 - "Pelle Cuceritorul" - medalion regizorul danez BILLE AUGUST

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 5 FEBRUARIE 2014 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului danez, BILLE AUGUST:

"PELLE CUCERITORUL"
("Pelle erobreren”, 1987 – color – 157 minute)
*subtitrare în română


"Acest regizor danez a urmat cursuri de arhitectură şi operatorie. A preferat un cinematograf profund melancolic, străbătut de compasiunea pentru oamenii mărunţi şi de disperarea faţă de inevitabila destrămare a dragostei, tema predilectă fiind pierderea iluziilor.  

Sinopsis: „Sfârșitul secolului 19. O barcă plină cu emigranți suedezi ajunge pe insula daneză Bornholm. Pe ea se află și Lasse și fiul său, Pelle, care au venit în Danemarca să găsească de muncă. Sunt angajați la o mare fermă, dar lumea îi tratează ca pe niște gunoaie. Pelle începe să vorbească daneza, dar încă este hărțuit și detestat, fiind străin. Dar nici el și nici tatăl lui n-are de gând să renunțe la visul de a avea o viață mai bună departe de casa.” (sursa: cinemagia)

Filmul este o ecranizare după romanul omonim scris de danezul Martin Andersen Nexø, ale cărui „texte sunt străbătute de optimism și de idealuri umanitare și evocă situația claselor defavorizate” (sursa). Supranumit „Gorki al Nordului”, Nexø a debutat chiar cu Pelle cuceritorul, în 1910, după ce a lucrat nu mai puțin de patru ani până să publice acest roman, tradus și în limba română în 1956.

Bille August, regizorul care și-a asumat ecranizarea, a debutat în 1978 cu filmul Honning måne care a fost nominalizat la Marele Premiu al Festivalului de Film de la Moscova. A urmat apoi Zappa (1983), din nou nominalizat la Moscova, iar cu Busters verden (1984) „s-a pus pe hartă” câștigând două premii la Berlinală. Câștigă cu două filme consecutiv Palme d’Or, în 1988 cu Pelle erobreren și în 1992 cu Den goda viljan. Revine la Berlin în 1997 cu Smilla's Sense of Snow și în 2007 cu Goodbye Bafana. E foarte cunoscut pentru, probabil, cel mai reusit lungmetraj după Mizerabilii lui Hugo, ecranizarea din 1998. Cel mai recent film a fost lansat la Berlinală în 2013, în afara Competiției, Night Train to Lisbon, și îl are în rolul principal pe Jeremy Irons.

Max von Sydow, deși nu a reușit să câștige Oscarul pentru rolul din Pelle erobreren, a primit distincția EFA la aceeași categorie. Alături de el, tot la EFA a fost premiat și (pe atunci) tânărul Pelle Hvenegaard. Dacă Hvenegaard n-a confirmat, ultima apariție în vreo producție video fiind in 2009, într-un serial danez, von Sydow, cu zeci de roluri principale în spate, cu apariții în filme de Bergman și producții (pseudo-)cult precum Conan Barbarul (John Milius, 1982) sau Exorcistul (William Friedkin, 1973), încă joacă la cei 85 de ani ai săi: în 2012 a primit o nouă nominalizare la Oscar pentru rolul din Extremely Loud & Incredibly Close (Stephen Daldry, 2011), iar anul acesta va putea fi văzut din nou pe marile ecrane într-un lungmetraj despre Maica Tereza, The Letters (William Riead, 2014).

Pelle erobreren n-a fost distribuit în Romania la vremea premierei mondiale, dar îl puteți vedea săptămâna aceasta la Iași. Durează 157 minute." (sursa: altiasi.ro)

Vă așteptăm la primul film al lunii februarie,
Echipa Clubul Cinefililor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu