duminică, 23 februarie 2014

Miercuri, 26 februarie 2014 - 543 - "Adio Bafana"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 26 FEBRUARIE 2014 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion dedicat regizorului danez, BILLE AUGUST:

"ADIO BAFANA"
("Goodbye Bafana", 2007 – color – 118 minute)
*subtitrare în română


"25 de milioane de negri sunt conduşi de o minoritate de 4 milioane de albi sub regimul apartheid brutal al Guvernului condus de Partidul Naţionalist. Negrii nu au drept de vot, nu au dreptul la liberă circulaţie, la a avea o afacere, un adăpost sau educaţie. Dorind să-şi păstreze puterea, albii interzic toate organizaţiile de negri care li se opuneau, exilându-le liderii sau închizându-i pe viaţă pe Insula Robben. 
James Gregory, un african alb tipic, îi priveşte pe negri ca fiind oameni inferiori. Fiind crescut la o fermă în Transkei, a învăţat să vorbească Xhosa încă din copilărie. Acest lucru îl face să fie opţiunea ideală pentru postul de temnicer al lui Nelson Mandela şi a camarazilor săi aflaţi pe Insula Robben. În orice caz, planul eşuează, deoarece influenţat fiind de Mandela, supunerea lui Gregory trece treptat de la guvernul rasist la lupta pentru o Africa de Sud liberă.
Goodbye Bafana urmăreşte relaţia greu de crezut, dar profundă, dintre aceşti doi oameni. Prin prietenia lor unică, suntem martori atât la conştientizarea lui Gregory a inumanităţii cu care oamenii tratează oamenii, cât şi la evoluţia Africii de Sud de la apartheid la o democraţie vibrantă.
Povestea, care informează asupra modului în care Mandela a devenit una dintre cele mai influente personalităţi politice ale lumii moderne, pune întrebarea: Cine este prizonierul, de fapt? Şi cine pe cine eliberează?" (sursa: cinemagia.ro)

Vă aşteptăm la un film despre libertate şi preţul ei,
Echipa Clubul Cinefililor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu