duminică, 8 noiembrie 2009

Miercuri, 11 noiembrie 2009 - 324 - "Unde este casa prietenului meu?"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 11 NOIEMBRIE 2009 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion ABBAS KIAROSTAMI:

"UNDE ESTE CASA PRIETENULUI MEU?"
(“Khane-ye doust kodjast?", 1987 – color – 83 minute)
*subtitrare în engleză

(Babek Ahmadpoor în rolul prietenului devotat)

Medalionul Abbas Kiarostami va continua cu "Unde este casa prietenului meu?", despre care regizorul spunea că este cel mai bine primit film al său. Este o poveste-căutare a unui copil ce încurcă un caiet cu cel al unui coleg şi îl macină conştiinţa că din cauza lui acesta nu îşi va putea face tema pe a doua zi şi va primi o sancţiune drastică din partea profesorului.
Subiectul pare extrem de simplu şi aparent neinteresant, dar nu este chiar aşa: Kiarostami foloseşte firul simplu de evenimente ca pe un pretext de a explora şi expune sensibilitatea unui copil axat pe conservarea virtuţii prieteniei, în ciuda faptului că ar trebui să îşi încalce obligaţiiile (puţine, dar importante în cadrul familiei). De o încăpăţânare candidă, Babek refuză prin faptele sale să se supună sfaturilor celor mari, căci ar avea de înfruntat propriile reproşuri dacă cineva ar avea de suferit de pe urma lipsei sale de atenţie.
Prin incursiunea lui Babek în două aşezări învecinate umanitatea este măsurată altfel decât prin scara virtuţilor impuse ca un cod moral riguros. Ascultarea este necesară în viaţa lui Babek. Aşa îi spun toţi. Şi el face întocmai, dar ascultă de o voce mai puternică decât a tuturor: cea proprie.

Vă aşteptăm la un "film-odisee",
Echipa Clubul Cinefililor.

P.S: Este disponibil şi documentar de 20 de minute, "On the road with Kiarostami", în care regizorul are o întâlnire cu actorul ce l-a jucat pe Babek, după 12 ani de la lansarea filmului. Aţi fi interesaţi să mai staţi după film pentru a vedea şi documentarul?
Vă voi întreba şi miercuri, dar am considerat că e mai bine să vă pun "în gardă". Din punctul meu de vedere, merită absolut toată atenţia!
Daniela Abageru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu