duminică, 1 noiembrie 2009

Miercuri, 4 noiembrie 2009 - 323 - Abbas Kiarostami - "Călătorul"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 4 NOIEMBRIE 2009 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion ABBAS KIAROSTAMI:

"CĂLĂTORUL"
(“Mossafer”, 1974 – alb/negru – 70 minute)
*subtitrare în engleză

(Abbas Kiarostami fotografiat de Marcel Hartman)

Miercurea trecută am fost 30 de cinefili la filmul care a încheiat medalionul dedicat lui Roberto Rossellini. Luna noiembrie va schimba tonalităţile, căci vom aborda un regizor iranian de marcă, cu un mesaj dens, existenţial, poetic şi original, care ne va pune în perspectiva altei variante de a percepe orizontul vieţii.
Prin cele 4 filme vom pătrunde ţesătura unei lumi dominate de ordinea strictă a familiilor patriarhale, de legile inviolabile ale Coranului devenite ghid moral obligatoriu, de apartenenţa la comunitate şi cutume. Totuşi, individul este izolat la un moment de criză, îşi pune întrebări, are dorinţe care sparg tiparul vieţii şi simte totul prin porii propriei fiinţe, identitate formată din două râuri subterane: educaţia şi sinele.

(fotografie realizată de Abbas Kiarostami şi inclusă pe site-ul numelor mari din fotografia mondială, magnumphotos.com)

"Filmele şi fotografiile mele sunt o reflecţie, care prinde viaţă prin acţiune şi se finalizează în meditaţie. Spontaneitatea - momentul suspendat - apare inevitabil în timpul acţiunii în orizontul privitorului." (Abbas Kiarostami)

Vă aşteptăm în Copou,
Echipa Clubul Cinefililor.

*Cronica pe AltIasi: AICI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu