duminică, 3 ianuarie 2010

Miercuri, 6 ianuarie 2010 - 331 - "Balul pompierilor"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 6 IANUARIE 2010 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion MILOS FORMAN:

"BALUL POMPIERILOR"
(“Hori, ma panenko", 1967 – color – 71 minute)

(regizorul ceh Milos Forman)

BALUL POMPIERILOR este o comedie aparte, cu un umor subtil, compasiune pentru unele personaje care sunt puse în situații stânjenitoare, de un realism combinat cu satiră și de o simplitate dezarmantă.
Filmele cehoslovace au fost nominalizate 4 ani la rând la Oscar pentru "Cel mai bun film străin": au câștigat în 1965 - Magazinul de pe strada principală, 1967 - Trenuri atent supravegheate și două nu au luat premiul: Iubirile unei blonde (1966) și Balul Pompierilor (1968), ambele făcute de Milos Forman.

(scenă din Balul pompierilor)

Concursul de frumusețe, oferirea cadoului de pensionare comandantului diviziei de pompieri, eșecul în stingerea focului, furatul premiilor unei tombole sunt situații pliate pe o mentalitate a anilor și a situației politice în care se afla Cehoslovacia comunistă îm anii '60, deși Forman a negat că ar fi fost dezideratul lui să realizeze un film politic. Este pur și simplu doza de hilaritate din condiția umană aflată în contrapunct cu demnitatea și melancolia comandantului și cu disperarea din ochii bătrânului căruia i-a ars casa.
Filmul vrea doar să demonstreze printre altele că drama umană presupune în cele din urmă o notă comică și una tragică: faptul că se presupun una pe alta este ceea ce dă complexitate.

Vă așteptăm în Copou,
Clubul Cinefililor.

Un comentariu:

  1. Buna,inscrie-te in catalogul nostru de bloguri,si iti vom promova blogul pe gratis pe 100 Ro.De asemenea,vei primi un link permanent pretios,care il va ajuta pe Google sa iti gaseasca articolele mult mai usor.Completeaza formularul din pagina "CATALOG DE BLOGURI" si blogul tau va fi afisat pe 100 Ro.Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere