joi, 22 iulie 2010

Miercuri, 28 iulie 2010 - 365 - "Blestemul Crizantemei Galbene"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 28 IULIE 2010 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion ZHANG YIMOU:

"BLESTEMUL CRIZANTEMEI GALBENE"
("Man cheng jin dai huang jin jia", 2006 - color - 114 minute)
*subtitrare în română

(Chow Yun-Fat și Gong Li
în rolul împăratului Ping și al împărătesei Phoenix)

(împărăteasa și cele două ipostaze antonimice:
dimensiunea regală și cea umană)


Vom încheia medalionul dedicat lui Zhang Yimou cu un film ce se axează pe secrete, pe trădare și pe somptuozitatea unei lumi încorsetate în aparențe care ascund adevăratele suferințe umane.

Filmul se dorește a fi o ecranizare a piesei de teatru Furtuna, scrisă de Cao Yu în 1934, în care acțiunea este plasată în timpul festivalului Chong Yang, perioadă marcată de prezența abundentă a crizantemelor. Familia regală este dominată de falsitate: regele o îmbolnăvește pe regină pentru a o ține sub control, aceasta are o relație cu fiul ei vitreg, care la rândul lui vrea să scape de toate secretele printr-un refugiu într-o altă iubire. Încâlceala de interese politice, gelozia, trădarea duc la crearea unui efect delirant: oamenii suferă pe tăcute până la un moment dat și apoi izbucnesc prin căi total imprevizibile.

Demarcația dintre tragedie și comedie neagră devine foarte subțire și lecția măstilor care cad una câte una este plătită scump prin vieți irosite în timp sau curmate. Deznodământul aduce în față doar perdanți cu orgolii sfărâmate și un ocean de crizanteme galbene pătate de sânge.

Vă așteptăm la un ultim film chinez,
Echipa Clubul Cinefililor.

2 comentarii:

  1. De notat o altă realizare impresionantă a lui Zhang Yimou, aproape cinematografică și în orice caz de mari proporții: festivitățile de deschidere și de închidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing din 2008, probabil cele mai spectaculoase din toată istoria Jocurilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Blestemul..." îmi pare a fi o tragedie grecească în universul Yimou cu un pic de Tarantino.

    Și un produs final de o somptuozitate... deprimantă - însă cu siguranță memorabil!

    RăspundețiȘtergere