sâmbătă, 23 aprilie 2011

Miercuri, 27 aprilie 2011 - 410 - "Cercul Roșu"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 27 APRILIE 2011 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion JEAN-PIERRE MELVILLE:

"CERCUL ROȘU"
("Le Cercle Rouge", 1970 - color - 140 minute)
*subtitrare în română

(Alain Delon) 

(Alain Delon  și Gian Maria Volonte)

"Le Cercle Rouge este o poveste tipică pentru cinematografia lui Melville. Personajele sale sunt gangsteri și polițiști, care, în timp ce se luptă în războaiele eterne, unii împotriva altora, împart același comportament și cod de onoare, cu propriile reguli, reguli în afara regulamentelor, reguli care nu necesită multe cuvinte pentru a fi explicate și respectate. De asemenea, personajele sale împart același cod al ținutei, purtand doar trench-iuri împrumutate din recuzita lui Humphrey Bogart.

Le Cercle Rouge aduce pe ecran una din minunatele echipe de actori, care a putut fi adunată într-un film francez, la acel moment. Alain Delon este în elementul lui natural în rolul gangster-ului Corey, care tocmai a fost eliberat din închisoare și târat într-un jaf sofisticat de bijuterii. Delon formeaza pereche cu Gian Maria Volonte, care este în acest film Vogel, gangsterul activ, pe care Corey îl va recunoaște ca fiind companionul pentru care destinul a hotărât să se întalnească în Cercul Roșu (un concept budist, inventat tot de Melville pentru oamenii pentru care soarta a decis să-i pună pe același drum).

Se spune că Volonte nu a reușit să se integreze cu adevărat în libertatea pe care Melville obișnuia să o dea actorilor, dar nu cred că acest lucru este real. Pe ecran nu se observă deloc și actorul italian s-a potrivit perfect în dinamica și relațiile din film. Yves Montand completeaza acest trio, aflat pe drumul greșit al legii, cu un rol mic, atât ca dialog cât și ca durată, dar extrem de exact și cu o interpretare de neuitat.

În rolul polițistului, Melville a făcut cea mai îndrăzneață alegere, distribuind în acest rol complet dramatic, unul dintre cei mai mari comici pe care Franța i-a avut vreodată – Bourvil. Acest rol a fost și mai memorabil, având în vedere că a fost ultimul din carierea lui.

Le Cercle Rouge este o poveste bine spusă, care supraviețuiește de mai bine de patru decenii de când a fost produsă, ca urmare a artei consistente a regizorului și a jocului remarcabil al actorilor, integrați bine în film, jucându-și personajele și nu pe ei înșiși.

Într-o perioadă când genurile cinematografice americane, cum ar fi western-urile sau filmele cu gangsteri, își făceau loc în cinematografele europene, Melville și filmul său sunt exemple aproape tipice ale momentului. Câțiva ani mai târziu, arta cinematografică europeană refăcea acest drum, reîmprospătând temele și genurile de la Hollywood. Dialogul dintre cele doua școli cinematografice continuă, spre încântarea fanilor de film de peste tot." (Dan Romascanu)

Vă așteptăm la ultimul film din cadrul medalionului dedicat regizorului, Jean-Pierre Melville,
Echipa Clubul Cinefililor.

Un comentariu:

  1. Tocmai vroiam să te complimentez pentru comentariu, când am observat ghilimelele. :) În orice caz, e bine ales.

    Legat de actori, cred totuși că echipa ar fi fost completă dacă l-ar fi inclus și pe Jean Marais, care era la acea dată prototipul eroului/antieroului în filmul de acțiune francez (vezi și seria Fantômas).

    RăspundețiȘtergere