duminică, 9 ianuarie 2011

Miercuri, 12 ianuarie 2011 - 393 - "Povestiri din Tokyo"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 12 IANUARIE 2011 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion YASUJIRO OZU:

"POVESTIRI DIN TOKYO"
("Tokyo Monogatari", 1953 - alb/negru - 136 minute)
*subtitrare în engleză


"Filmul acesta e unul din cele mai frumoase filme făcute pentru că e simplu, e real și nu e atât de dramatic pe cât te așteptai. Am văzut o poveste frumoasa despre viață în toate aspectele ei, despre fiecare generație, de la cei foarte tineri la cei batrani, de la viață la moarte.

Este un portret superb despre viață și un omagiu adus acesteia. Deși e un film cât se poate de japonez, povestea e universală și într-un caz asemănător ne comportăm la fel ca personajele din film: zicem că suntem diferiți unul față de celălalt, că fiecare e ca un fulg de nea, însă fiecare fulg de nea e făcut din același "aluat", apa. Toți avem ceva comun, cu toții ne putem identifica cu altcineva care pare total diferit. În cazuri de genul asta, incredibil de reale, toți facem același lucru.

Pentru mulți, acest film poate părea prea lung, pentru că din moment în moment se așteaptă ceva dramatic. Până la urma, ce poate fi mai dramatic decât însăși viața? Nu orice urmă de dramatism întâlnită în filme este inspirată din viața reală? Ne place ca în ele un eveniment dramatic din realitate să fie exagerat pentru a ieși în evidență. Aici însă și moartea unei persoane dragi este jucata de parcă privim printr-o fereastră în viața acestor oameni, aparent străini, însă fiecare dintre ei are ceva comun cu noi. La fel ca personajele, avem o familie și o iubim necondiționat. Se vede importanța unei familii, iubirea dintre membrii ei, prietenia sinceră...un film superb și o importantă operă cinematografică, una din cele mai bune și mai frumoase. Ar mai fi multe de spus, dar de ce să continui? Filmul trebuie văzut." - ne sfătuiește Bogdan Monoran în receptarea sa cinefilă.

Invitat: un membru al Asociației Româno-Japoneză Himawari Iași
va susține o prezentare a regizorului Yasujiro Ozu

Vă așteptăm în Copou la capodopera din filmografia lui Yasujiro Ozu,
Echipa Clubul Cinefililor.

3 comentarii:

  1. ...pentru toti pasionatii de film ...

    Clubul Cinefililor te asteapta !

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut,
    Am urcat pe pagina de 'wiki'[vedeti in dreapta, primul link din lista] prezentarea realizata de Nadia - Himawari Iasi; le multumim si pe aceasta cale celor de acolo pt. cooperare si ii asteptam cu drag si la film, ca simpli cinefili.

    Toate bune!

    RăspundețiȘtergere