sâmbătă, 19 martie 2011

Receptări cinefile ieșene - cartea "A Short Guide To Writing About Film", de Timothy Corrigan

Pentru că înțelegerea filmelor depinde și de cultura în domeniu, e important să găsim câteva cărți care să prezinte conceptele de bază sau măcar să ne obișnuiască cu vocabularul de specialitate. Săptămâna asta am să recomand A Short Guide to Writing About Film de Timothy Corrigan, ediția a 7-a, editura Longman, 2010.

[A Short Guide to Writing About Film, de Timothy Corrigan]

În doar 196 de pagini, cartea prezintă sfaturi practice pentru a scrie despre film - de la cum se privește un film pentru prima oară, la cum se citează corect o sursă. Prima parte este legată de felul cum trebuie urmărit și abordat filmul pentru a extrage suficientă informație relevată direct de la sursă. Prima vizionare este de obicei una dezinteresată, expusă direct efectului filmului. A doua vizionare încearcă să identifice trei sau patru secvențe esențiale care stau la baza unei anumite interpretări în curs de formare. Interpretarea poate aborda mai multe perspective: istorică, de școală națională, a unui gen, autor sau ideologii. Odată notițele luate și o idee generală formulată, începe redactarea efectivă a lucrării, iar despre asta se vorbește în a doua parte.

Fie ea raport, cronică sau eseu, o lucrare de calitate trebuie să aibă un stil literar îngrijit, fără repetiții și clișee, cu idei clare și pertinente, susținute acolo unde este posibil de citate și dovezi provenite din surse de încredere. Avem astfel în partea a doua un capitol dedicat stilului, unul dedicat documentării și unul dedicat redactării finale, conținând inclusiv o listă de abrevieri care folosite pentru evalua un comentariu (de ex. "L" - argumentul nu este argumentat logic, sau "paral" pentru o paralelă incorectă). De apreciat că se prezintă și metode concrete pentru a realiza indicațiile prezentate. Spre exemplu, la secțiunea dedicată structurii propoziției sunt ilustrate avantajele unui stil succint față de unul prolix, astfel o propoziție ca: "There are many difficult and demanding scenes in this film by Lina Wertmuller, "Swept Away" (1974), which give the movie an operatic quality." este greu de urmărit, deși conține aceeași cantitate de informații ca și următoarea: "Lina Wertmuller's "Swept Away" (1974) is a demanding, operatic film."

Deși oficial adresată studenților la facultăți de profil, sfaturile sunt extrem de utile pentru oricine are de scris despre film, fie și un scurt comentariu pe IMDB. Iar limba nu cred sa fie o barieră, pentru că sunt foarte puține lucruri care se aplică strict limbii engleze, poate doar câteva detalii de punctuație și exemple de abrevieri.

A Short Guide to Writing About Film și Précis d'analyse filmique (despre care am amintit în câteva comentarii trecute) sunt două cărți extrem de utile pentru o introducere în analiza și comentariul filmului. A doua a fost deja tradusă în română și cred că Octavian are o copie. Cât despre prima, nu știu să fie tradusă, dar se găsește pe Amazon la aproximativ 20 de euro, iar pentru cine nu e sigur de investiție, dar vrea sa o răsfoiască, pot să o împrumut pe a mea în aprilie când ajung în Iași.

Ștefan Panțiru

Un comentariu:

  1. Foarte interesant articolul lui Walter Salles "Notes for a Theory of the Road Movie" postat pe wiki de Octavian.

    Salles amintește că road movies sunt despre evoluția interioară mai mult decât despre parcurgerea unei distanțe geografice, ceea ce le înrudește cu Odiseea lui Homer mai degrabă decât cu filmele de mainstream de astăzi.

    Recomand articolul oricui i-a plăcut "Diarios de motocicleta" difuzat nu de mult la club.

    RăspundețiȘtergere