marți, 26 octombrie 2010

Miercuri, 27 octombrie 2010 - 381 - "Macbeth"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 27 OCTOMBRIE 2010 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion ORSON WELLES:

"MACBETH"
("Macbeth", 1948 - alb/negru - 90 minute)
*subtitrare în română


Teatrul a fost pentru Orson Welles un formator de calibru pe care a încercat să îl aducă în lumea filmului. La 16 ani ajunge în Irlanda, se va orienta spre arta dramatică și va crește sub îndrumarea textelor lui Shakespeare, iar la 23 va deveni vedeta teatrului Mercury din New York, loc unde i se va îngădui să experimenteze mai multe paliere ale punerii în scenă a unui text: decor, costume, lumini, scenografie și scenariu.

Macbeth este realizat în 1948, în doar 21 de zile de filmare, cu un buget mic, fiind clasificat drept un film de categoria B, deoarece criticii erau tot sub influența nefastă a primirii lui Citizen Kane. Conform spuselor lui Welles, publicul american este reticent și mai puțin pregătit pentru abordările intelectualiste europene, dar acest fapt îl provoacă mereu să încerce să infiltreze semințe culturale în film, care devine astfel dublu în intenție: expresie și educație. Desigur, este mult spus că își dorește să facă din publicul său unul consumator de cultură, dar faptul că este atras în permanență de căile mai puțin bătute și de nevoia de a gândi amplu îi asociază adiacent și această direcție.

Filmul este practic o piesă de teatru filmată: textul este fidel tragediei lui Shakespeare, într-o Old English care dezorientează auditiv publicul obișnuit cu o anumită rezonanță auditivă a limbii engleze. Desigur, putem compara alte ecranizări ale acestui text, nu mai departe fiind Throne of Blood al lui Kurosawa sau putem lărgi discuția la Shakespeare în film (a fost și un maraton la Club acum 3 ani cu adaptări la Romeo și Julieta, Regele Lear, Neguțătorul din Veneția), pentru a ne apropia de granițele flexibile teatru-film.

Vă așteptăm la un film altoit pe teatru,
Echipa Clubul Cinefililor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu