sâmbătă, 19 februarie 2011

Miercuri, 23 februarie 2011 - 399 - "Omul nou"

Clubul Cinefililor, cu sprijinul Fundaţiei culturale "Timpul", vă aşteaptă la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi să vizionaţi miercuri, 23 FEBRUARIE 2011 de la ora 18.00, în cadrul unui medalion KLAUS HARO:

"OMUL NOU"
("Den nya manniskan", 2007 - color - 104 minute)
*subtitrare în engleză


***Înainte de începerea filmului va fi difuzat scurt-metrajul realizat de regizorul Victor Erice: Linia vieții (2002)(10 minute) inclus în Cu 10 minute mai bătrân: Trompeta (2002).

În Suedia anilor '50 o nouă societate se șlefuiește, dar o parte din indivizi nu are drept de existență: cei slabi de minte și cu un fizic șubred. Noua societate îi scoate în afara ei și nu le permite o viață normală, pe motiv că ar perpetua slăbiciunea lor în lumea ce se configurează.

Filmul este realizat după un caz real, inspirat din evenimente de care Suedia nu este foarte mândră, dar care nu pot fi negate, ci doar asumate. Forța personajului central de a sfida autoritatea care își arogă dreptul de viață asupara lui vine dintr-un străfund instinctiv de supraviețuire integrală: filmul seamănă cu o distopie, dar este altoit pe realitate. Surpinde un scenariu de epurare umană practicat în istorie, de care au scris Dostoievski, Zamiatin, Orwell, Huxley, analizând aroganța de abordare și abuzul omului asupra semenului neputincios. Cu toate acestea filmul nu se vrea a fi moralist, nu judecă, ci prezintă fapte pentru a le menține vii în societatea prezentă care nu are dreptul să mai facă astfel de greșeli.

Vă așteptăm în Copou la ultimul film din cadrul medalionului regizorului finlandez Klaus Haro,
Echipa Clubul Cinefililor.

Un comentariu: