marți, 16 noiembrie 2010

Vineri, 19 noiembrie 2010 - AUTOBIOGRAFIA LUI NICOLAE CEAUȘESCU și PORTRETUL LUPTĂTORULUI LA TINEREȚE

Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, în regia lui Andrei Ujică, vine în cinematografele din Iaşi. Vineri, 19 noiembrie, de la ora 19.00, filmul va avea parte de o proiecţie de gală la Cinema Victoria din Iaşi, în prezenţa regizorlui Andrei Ujică. La finalul proiecţiei, cineastul va discuta cu publicul ieşean despre filmul declarat de unii critici români şi străini, fără rezerve, o „capodoperă”.


Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” a obţinut sâmbătă o menţiune specială la Festivalul Internaţional de Documentar de la Copenhaga (4 – 14 noiembrie). Recent, a fost distins recent cu premiul pentru cel mai bun documentar est-european la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Jihlava, Cehia, şi cu Marele Premiu al secţiunii documentar la Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes şi a mai fost prezentat, în această toamnă, la festivalurile de film de la Toronto, San Sebastian, New York, Vancouver, Londra.

Decupat din peste 1000 de ore de imagini de la Arhiva Naţională de Filme şi Televiziunea Română, filmul acoperă 25 de ani din viaţa lui Nicolae Ceauşescu, de la instalarea sa la putere, în 1965, până la prăbuşirea din 1989. Lipsit de voice-over sau de comentarii din off, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” este un eseu despre grandoarea şi absurditatea puterii, care demonstrează că imaginile de propagandă conţin în ele însele şi propria contradicţie.

Premiza lui Andrei Ujică este provocatoare: „La urma urmei, dictatorul nu e decât un artist care are posibilitatea să-şi pună integral în practică egoismul. E doar o chestiune de nivel estetic dacă el se cheamă Baudelaire sau Bolintineanu, Ludovic al XVI-lea sau Nicolae Ceauşescu”.

Începută după Revoluţie cu „Videograme dintr-o revoluţie” (1992), co-regizat cu Harun Farocki, un film reper despre relaţia dintre puterea politică şi mass-media în Europa, la sfârşitul Războiului Rece. Cel de-al doilea film, „Out of the Present” (1995), spune povestea cosmonautului Sergei Krikalev, care a petrecut zece luni la bordul staţiei orbitale Mir, în timp ce, pe pământ, Uniunea Sovietică dispărea. „Out of the Present” a fost comparat cu titluri clasice din istoria filmului, precum „Odiseea Spaţială 2001” sau „Solaris”.

Din echipa filmului mai fac parte, pe lângă regizorul Andrei Ujică, Velvet Moraru - producător, Dana Bunescu (montaj şi sound-design), Titus Muntean (cercetare materiale de arhivă), Vivi Drăgan Vasile (consultant vizual) şi Roberta Răduca (colorist).

Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” a fost realizată de Icon Production, în asociere cu Televiziunea Română, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi cu participarea The Media Partnership, Fundaţia ARTE VIZUALE şi HFG / ZKM Filminstitut. Filmul este distribuit în România de Voodoo Films. Date suplimentare despre film puteţi găsi pe http://www.autobiografia.ro/

Pentru alte detalii, ne puteţi contacta pe info@autobiografia.ro şi la 021 6664827.

*************************************************************************************

Regizorul filmului „Portretul luptătorului la tinereţe”, Constantin Popescu, a obţinut premiul pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Bratislava. Juriul a apreciat arta regizorului „de a ilustra lupta pentru libertate într-o ţară asuprită”. Filmul se concentrează pe istoria uneia dintre cele mai longevive grupări de partizani anticomunişti din anii 50, cea condusă de Ion Gavrilă Ogoranu.

Lungmetrajul de debut al lui Constantin Popescu se lansează în cinematografele din România pe 19 noiembrie. „Portretul luptătorului la tinereţe” a fost prezentat în premieră mondială la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Berlin, în secţiunea Forum, şi a obţinut Premiul Publicului şi Premiul pentru imagine la Festivalul B-EST. Filmul îşi va continua traseul festivalier, urmând a fi proiectat la sfârşitul lunii noiembrie în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Torino.

Unul dintre cele mai ambiţioase filme realizate în ultimii ani în România, în termeni de subiect şi de producţie, „Portretul luptătorului la tinereţe” este primul episod dintr-o trilogie care se numeşte „Aproape linişte” şi care va continua cu povestea Elisabetei Rizea şi cu cea a fraţilor Toma şi Petre Arnăuţoiu.

Imediat după al doilea război mondial, când puterea a fost preluată de comunişti, în munţii României, grupuri de oameni s-au opus regimului opresiv cu arma în mână. Aproape toţi au sfârşit în temniţă ori în faţa plutonului de execuţie. Mai mult de 1000 de grupări de „partizani” anticomunişti au fost înregistrate în dosarele Securităţii, Munţii Făgăraş fiind unul dintre nucleele acestei lupte, între 1947 şi 1960. Una dintre cele mai longevive grupări de a fost cea condusă de Ion Gavrilă Ogoranu: cei 12 tineri au rezistat în munţii Făgăraş, în condiţii extrem de dificile, aproape zece ani. Ogoranu a fost singurul din grup care nu a fost prins până în 1976, lucru unic în istoria grupărilor de partizani de oriunde. Legenda omului care s-a ascuns de Securitate timp de 27 de ani şi a camarazilor săi care au luptat şi au murit pentru o idee sunt subiectul acestui film.

Scenariul semnat de Constantin Popescu este o adaptare după poveştile adevărate relatate în cărţile de memoralistică sau preluate din arhivele Securităţii.

Distribuţia reuneşte actori precum Constantin Diţă (în rolul lui Ion Gavrilă Ogoranu), Ionuţ Caras, Bogdan Dumitrache, Cătălin Babliuc, Ion Bechet, Vasile Calofir, Constantin Lupescu, Dan Bordeianu, Bogdan Dumitrescu, Alexandru Potocean, Alin Mihalache, Radu Iacoban, Șerban Gomoi, Paul Ipate, Andrei Mateiu, Mihai Constantin, Răzvan Vasilescu, Teodor Corban, Mimi Brănescu, Bogdan Stanoevici, Mihai Bica, Nicodim Ungureanu.

Înainte de a-şi regiza filmul de debut, Constantin Popescu a fost asistent de regie/ producţie la patru dintre filmele lui Lucian Pintilie şi regizor secund al lui Francis Ford Coppola la „Tinereţe fără tinereţe”. Primul său scurtmetraj, „Apartamentul“ (2004), a fost distins cu Marele Premiu al Juriului la Veneţia. Au urmat „Canton“, „Drezina“ şi „Apă“, toate selecţionate în festivaluri internaţionale şi premiate. Constantin Popescu este şi unul dintre regizorii filmului-omnibus „Amintiri din Epoca de Aur”. Cel de-al doilea lungmetraj al său, „Principii de viaţă”, a avut premiera în această toamnă la Festivalul de la San Sebastian.

Portretul luptătorului la tinereţe” este produs de Filmex Film România, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al HBO România. Pelicula este distribuită în România de Voodoo Films.
Pentru alte detalii, ne puteţi contacta pe festivals@voodoofilms.ro şi la 021 6664827.

5 comentarii:

  1. Sunt titluri foarte interesante! Sper să apară și pe DVD cât de curând.

    @Andrei Mihăila Sper că te duci să vezi măcar "Autobiografia...". Am să-ncerc să-l văd și eu cu prima ocazie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ștefane, l-ai lăsat pe mâini bune pe Andrei: vine la film, la "Autobiografia..."! Cu invitație, nu oricum!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eee, suntem club care se respectă! Ar fi grozav dacă aţi scrie aici impresii/comentarii să ştim dacă e de văzut neapărat sau doar de ocazie. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Ştefan
    Până ne decidem asupra unor cronici personale, poţi citi aici: http://iasifun.ziaruldeiasi.ro/aproape-1000-de-spectatori-la-proiectia-de-gala-a-%e2%80%9eautobiografiei-lui-nicolae-ceausescu%e2%80%9d-la-iasi/10219/ despre audienţa record înregistrată la această proiecţie. (De data asta) e un articol în conformitate cu realitatea, chiar a fost foarte multă lume la film, majoritatea rezistând până la final. După a urmat o discuţie în prezenţa regizorului, cu răspunsuri şi comentarii ample, pertinente şi folositoare în înţelegerea demersului său artistic (apreciez ca rămăsesem în sală în jur de 50 de persoane).

    ! Avem şi noi poze de acolo, vom urca pe blog una-două, plus o mică surpriză/"recompensă" pentru cei care sunt alături de noi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mersi mult de informație. Drăguț autograful! Și foarte frumos din partea voastră ca ați fost acolo și ați luat parte la discuția de după. :)

    RăspundețiȘtergere